Op 13 oktober is het zover: dan kun je paddenstoelen bekijken op Nieuw Rande bij Diepenveen. (foto IVN)
Op 13 oktober is het zover: dan kun je paddenstoelen bekijken op Nieuw Rande bij Diepenveen. (foto IVN) (Foto: I.V.N.)

Paddenstoelendag op Nieuw Rande: route langs duivelsei en heksenboter

Diepenveen - Zondag 13 oktober is het weer zover: de jaarlijkse paddenstoelendag van IVN Deventer (Vereniging voor Natuureducatie en Duurzaamheid) op het landgoed Nieuw Rande. Het wordt alweer de achtste keer dat de vereniging dit succesvolle evenement organiseert.

Door Leo Polhuys

De paddenstoelendag is altijd goed voor meer dan driehonderd bezoekers. Een echte publiekstrekker dus. Mike Hirschler van IVN Deventer. ''Paddenstoelen spreken tot de verbeelding en dat komt niet alleen door de plek waar ze te vinden zijn en de vele vormen en kleuren, maar ook door de bijzondere namen. Wat te denken van intrigerende namen als duivelsei, satansboleet, heksenboter, aardster en duivelsbroodrussula? Die naamgeving zegt iets over de geheimzinnigheid die om paddenstoelen hangt. Omdat de mensen vroeger niets begrepen van deze 'spelingen van de natuur', moest het wel iets te maken hebben met buitenaardse zaken, heksen en duivels."

Inmiddels weten we wel beter en om hier meer aan de weet te komen kunnen geïnteresseerden tussen 11.00 en 15.00 uur op eigen gelegenheid een route van ongeveer een kilometer volgen langs interessante paddenstoelen. ,,Bij elke paddenstoel staat een bordje met uitleg en leuke weetjes.''

Maar er is meer. Mike: ''Langs de route wordt gewezen op enkele natuurverschijnselen, er hangen geurpotjes, er zijn diverse kramen van IVN, er worden paddenstoelen verkocht en er zijn allerlei activiteiten speciaal voor kinderen. En misschien loopt er wel weer een echte paddenstoel rond."

Deze wandeling is ook uitstekend geschikt voor (groot)ouders met kinderen. De dag wordt gehouden op landgoed Nieuw Rande (bij hotel Gaia), Schapenzandweg 3 Diepenveen, parkeren onderaan de IJsseldijk/Schapenzandweg. Entree is €2,50, kinderen t/m 12 jaar €1. Graag contanten mee. Honden mogen aangelijnd mee.. Informatie: zwamgroepdeventer@hotmail.com.

De meeste paddenstoelen zijn niet te eten, maar sommige zijn wel heel erg giftig. De Groene knolzwam is de giftigste van allemaal. Als je hiervan eet, kun je in twaalf uur later dood zijn. Van andere giftige soorten kun je wel (ernstig) ziek worden, maar een gezond volwassen mens zal er zelden aan dood gaan.Eet dus nooit zomaar van een paddenstoel als je niet zeker weet of deze giftig is of niet! Vraag dit eerst aan een kenner!

Meer berichten