Gigliola Spikker en Petri van Mulekom (r.) kijken uit naar de eerste bijeenkomst over kindertekeningen met Lisa Borstlap.
Gigliola Spikker en Petri van Mulekom (r.) kijken uit naar de eerste bijeenkomst over kindertekeningen met Lisa Borstlap. (Foto: )

Ouders leggen contact via Humanitas: 'Als ouder kun je je alleen voelen'

Deventer - Als ouder kun je soms eenzaam zijn, goede contacten kunnen een groot verschil maken. Maar hoe bouw je een netwerk op? Daar weet Humanitas wel raad op. Binnenkort start het nieuwe initiatief 'Home-Start Samen'.

door Gerreke van den Bosch

Gigliola Spikker en Petri van Mulekom, allebei coördinator Home-Start en Steungezinnen Deventer, zijn benieuwd naar de reacties. ,,We komen in het werkveld veel ouders tegen met een klein netwerk. Als je niet iemand naast je hebt die je een luisterend oor biedt, kan je als ouder vaak eenzaam zijn. Je hoeft daarvoor niet alleenstaand te zijn. Als je ouder wordt dan doven vriendschappen soms uit of je heb je het te druk met de kinderen om contacten te onderhouden", weet Petri.

Laagdrempelig

Gigliola vult haar collega aan. ,,We komen dit dusdanig vaak tegen, dat we besloten om er iets aan te doen. De opzet is informeel, laagdrempelig. Het is vooral op de ouders gericht en heeft het karakter van een uitwisseling. Het is dus niet alleen voor ouders die wij al kennen via onze programma's Home-Start en Steungezinnen. We hebben elke keer een boeiend thema. We starten in de week van de opvoeding op donderdag 10 oktober met de 1e bijeenkomst van 10.00 tot 11.30 uur. Lisa Borstlap van Kolam Zutphen vertelt dan over kindertekening lezen. Het is vooral gezellig samenzijn met een mooi thema om je kind beter te leren begrijpen. Ouders mogen een tekening meenemen maar het is niet verplicht. Voor en na de uitleg van Lisa is een moment om koffie of thee te drinken en het leggen van contacten. We houden de bijeenkomsten in de ontmoetingsruimte van het Rode Kruisgebouw. Geïnteresseerden hoeven zich niet van te voren aan te melden. We houden het graag zo toegankelijk mogelijk. Alle gezinnen waar we bij betrokken zijn weten van dit initiatief. Ook hebben we het professionele netwerk op de hoogte gesteld, bij de wijkwinkels en het consultatiebureau hebben we folders neergelegd."

Boeiende thema's

De beide coördinatoren hopen dat de ouders elkaar gaan vinden, nummers uitwisselen en contacten leggen buiten de groep om. Deelnemers mogen ook anderen meenemen. Iedere ouder is welkom en er zijn geen kosten aan verbonden. ,,Het project duurt tot aan de zomervakantie. Onze verwachting is dat, gezien de enthousiaste reacties tot nu toe, er veel ouders op afkomen. Het is vooral positief bedoeld met boeiende thema's. We hebben steeds een andere gast. Je kunt de reeks bijeenkomsten ook onafhankelijk van elkaar bezoeken. We hopen dat er ook vaders komen, dat lijkt ons erg leuk."

Vrijwilligers

Petri en Gigliola krijgen ondersteuning van een stagiaire en vrijwilliger. De inzet van de vrijwilligers is de drijvende kracht van HomeStart. Ze zijn bijna allemaal zelf ouder en opvoeder, sommigen zelfs grootouder. Een aantal heeft beroepsmatig ervaring met kinderen.
In 2018 zijn er in totaal 2 trainingen geweest met in totaal 14 nieuwe vrijwilligers. De totale groep was 48 vrijwilligers, waaronder 2 mannen in de leeftijd van 18 tot 76 jaar. Gemiddeld is een vrijwilliger 15 tot 40 uur per maand actief gedurende 40 weken per jaar.

Zeven bijeenkomsten met een kort boeiend programma in het Rode Kruisgebouw aan de Gooszenstraat 10. Donderdagochtend: 10 oktober; 7 november; 9 januari 2020; 7 februari 2020; 12 maart 2020; 9 april 2020 en 14 mei 2020 va 10.00 tot 11.30 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden