Jacqueline Heijse (l) en Mieke Wolf genieten nog na van hun muzikale uitstapje naar Sardinië.
Jacqueline Heijse (l) en Mieke Wolf genieten nog na van hun muzikale uitstapje naar Sardinië. (Foto: )

Donne Daventria op de Italiaanse toer

Deventer -  Hollandse topnummers weergalmden in september tussen de bergen op Sardinië. Gelegenheidskoor Donne Daventria was uitgenodigd om in een tweetal dorpen hun repertoire te laten horen. Het werd méér dan alleen maar zingen.

Door Gerreke van den Bosch

Mieke Wolf (65) en Jacqueline Heijse (59) zitten nog na te genieten van hun trip. Het enthousiasme om naar Sardinië te gaan was groot onder de koren van dirigente Jacqueline Heijse. ,,Ik moest een selectie maken uit mijn twee koren Sparkling en Uit Balance. Dat viel niet mee. Uiteindelijk koos ik voor 25 vrouwen met sterke stemmen. We hadden geen idee wat ons te wachten, dat maakte het reisje extra spannend."

Mieke was één van de 40 dames die zich had aangemeld. ,,Toen ik erover hoorde dacht ik gelijk: Yes, daar wil ik bij zijn. Ik zing al veertien jaar in Uit Balance en vind het heel gezellig. Het koor is ontstaan uit voormalig café La Balance. Wij kwamen uit La Balance en vonden de naam wel grappig voor een koor. We zingen een beetje uit balans. Toen we begonnen zeiden we allemaal: ik vind het wel leuk maar ik kan niet zingen. Als je met elkaar zingt, kun je echter veel meer dan je denkt. Het is Jacqueline haar verdienste dat ze er een mooi geheel van weet te maken dat meerstemmig en mooi klinkt."

Jacqueline zag het koor groeien en besloot om een tweede koor op te richten: Sparkling. ,,Hier gaat het er allemaal wat serieuzer aan toe. Uit Balance is wat makkelijker, wat losbandiger ook. Toen ik een selectie moest maken voor Sardinië dacht ik: ik pas er zoveel van het ene koor en zoveel van het andere."

De dames werden in Sardinië met open armen onthaald. ,,We waren uitgenodigd in het kader van een feest. Hiervoor hadden de organisatoren subsidie gekregen van de gemeente. Zij zochten aansluiting bij een buitenlands koor en kwamen via Mario Lai van de Keizerskroon bij ons terecht. De locatie lag achteraf en was alleen bereikbaar via een bergweg met enorme haarspeldbochten, poeh!", rilt Mieke nog na bij de herinnering.

Jacqueline: ,,We hadden een hotel midden in het dorp en kregen een fantastisch programma voorgeschoteld. Het was niet alleen zingen. Ze hadden ook excursies op touw gezet en deden alles om het ons naar de zin te maken. We traden ook nog op met het Italiaanse koor in een ander dorp. Voor de optredens hadden wij ons in rood, wit, blauw gestoken en gekozen voor de naam 'Donne Daventria': vrouwen uit Deventer."

Volgens Mieke en Jacqueline was ' de missie geslaagd'. ,,We sliepen met vier vrouwen op een kamer en de onderlinge saamhorigheid was groot. Ook de Italianen waren heel attent. Dat gaf het uitstapje nog meer glans. De meesten spraken slecht Engels maar dat vormde geen probleem. We kwamen er wel uit samen. We hebben er zelfs contacten op facebook aan overgehouden. We zijn op zoek naar middelen om hen nu ook hier uit te nodigen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden