Nieuw boek van Deventer arts met revolutionaire nieuwe visie op de wil

DEVENTER – De schrijver-arts René Slot presenteert in zijn nieuwe boek 'De Wil is een Pijl' een revolutionaire nieuwe visie op de wil. In heldere taal biedt hij in het boek een weg om uit de somberheid en passiviteit te komen. Het boek biedt zicht op een leven met de focus op een doel dat energie geeft, dat je actief maakt en flow oplevert.

Op zondag 27 oktober ziet het boek het licht in de Dorpskerk in Wilp. René Slot: 'Wat je niet wilt, weet iedereen. Weinigen weten wat ze écht willen en dwalen daarom zonder doel en enthousiasme door het leven. Je toekomst kun je niet bedenken. Het verleden, controle en zekerheid geven geen garantie voor een gelukkig, actief en succesvol leven.'

Burn-out en midlifecrisis

Dit boek is een totaal nieuwe visie op de wil, los van dwang en discipline, een must-read voor mensen die iets van hun leven willen maken en bemoedigd willen worden om een eigen pad in te slaan naar een energiek en vitaal bestaan. Een weg om zelf te ontdekken en te lopen voor bijvoorbeeld studenten die het niet meer weten, mensen die vastgelopen zijn in burn-out en een midlifecrisis, mensen van middelbare leeftijd die twijfelen aan de zin van hun bestaan en ouderen die denken dat ze geen waarde meer hebben voor zichzelf en de wereld.

De volgende stap

De arts René Slot schreef het boek nadat hij in de afgelopen dertig jaar als arts, tijdens duizenden gesprekken met patiënten ontdekte dat de meeste therapieën en medicijnen niet de oplossingen bieden voor een gelukkige toekomst.

Veel patiënten vertelden Slot tijdens zijn consulten: "Ik weet nu waardoor het allemaal komt, maar ik voel me nog steeds rot en ik weet nog steeds niet wat ik wil. Wat nu?" Dat komt volgens de auteur omdat we in de zorg niet de aansluiting naar de volgende stap maken, namelijk de coaching om zélf de verantwoordelijkheid te nemen om te realiseren wat jij écht wilt.

Een doel dat energie geeft

René Slot ziet de pijl als een metafoor van de wil. Een afgeschoten pijl heeft beweging, richting en energie, vandaar de ondertitel van het boek: Beweeg in de richting die energie geeft. "Als iemand zich richt op wat hij of zij wil, is er plotseling een sterke focus op een doel dat energie oplevert en gelukkig maakt. Iemand komt dan ook in beweging en dat is een voorwaarde voor het bereiken van een positieve toekomst", aldus Slot.

De valkuil van onze cultuur is de gedachte dat we met ons hoofd alles kunnen bedenken, dus ook wat hij of zij wil. René Slot: "Over de toekomst die er nog niet is kun je niet nadenken. Denken doe je met wat je weet, een feit, dus: het verleden. Je kunt alleen naar de toekomst gaan, door te willen.

'Positief' denken bestaat dan ook niet, het gaat om de focus, dat waar je je op richt, op positieve nieuwe kansen, op ontwikkeling. Helaas zijn er alleen geen garanties naar de toekomst, zoals bij de aandelenreclames: "Behaalde successen uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst."

Een irrationele gijzeling

In deze tijd wordt de waarde van het denken schromelijk overschat. Volgens René Slot is het een illusie om met het hoofd, het denken, alles onder controle te kunnen houden. Mensen hebben vaak niet door hoe ze irrationeel gegijzeld worden door hun emoties. In zijn boek 'De Wil is een Pijl' beschrijft Slot in heldere en onomwonden taal hoe wegen te ontdekken om denken, voelen en willen te leren onderscheiden.

Willen, voelen en denken

Willen gaat over wat energie geeft, over je diepere motieven, over enthousiasme en over het in beweging komen. Voelen gaat over het kunnen hanteren van de emoties die ons gijzelen, als angst, woede, verdriet, begeertes en verslavingen, die maken dat we ons diepere gevoel kwijtraken. Door je te weer te verbinden met je diepere kern van voelen, ontdek je weer de waarde van het leven, van de mensen om je heen, van je werk en kun je kiezen om dat te doen wat goed is voor jou én de wereld. Denken gaat over de plannen, analyse, informatieverwerking en kennis. Drie aspecten, die elkaar dienen te ondersteunen.

Weer in beweging komen

Dit boek gaat verder waar de psychologie ophoudt, immers als de heftige emoties tot rust gekomen zijn en de angst, de woede, de verslavingen en het verdriet minder zijn geworden, komt de vraag van dit boek aan de orde: "Hoe kan ik ontdekken wat ik wil en dit realiseren?". René Slot heeft dit boek geschreven om die mensen een uitweg te bieden weer in beweging te komen en voor zichzelf een nieuw doel te realiseren.

De Wilsspiraal

Om het Droomdoel, de ideale toekomst, te ontdekken en hoe dit te realiseren ontwikkelde Slot de Wilsspiraal; het tweede deel van dit boek van 300 bladzijden. Een unieke strategie die voortvloeit uit de visie van het eerste deel van het boek. Het boek bevat een proefondervindelijk ontwikkelde methode met praktisch toe te passen tools om lezers handvatten te geven om hun droomdoel te ontdekken en te realiseren.

Titel: De wil is een pijl

Ondertitel: Beweeg in de richting die energie geeft

ISBN: 978-94-92723-819

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden