Flexers gezocht bij Stichting Present!

DEVENTER – Wie zijn of haar hand niet omdraait voor een praktische klus en hiermee mensen wil helpen die dat zelf niet kunnen, is een heel geschikte 'flexer' voor Stichting Present in Deventer. Present zoekt meer van deze vrijwilligers die zich – naar eigen invulling – met hart en ziel inzetten voor mede-Deventenaren.

Stichting Present Deventer heeft nu zo'n twintig flexers op de lijst staan, variërend in leeftijd van twintigers tot 65+-ers. Zij worden vaak ingezet voor praktische klussen waar mensen die dat zelf niet kunnen en geen geld of netwerk hebben om dat te laten doen, hulp bij nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan lampen ophangen, een vloertje leggen, wanden sausen of oude spullen naar het stort brengen. Dit is een greep uit de werkzaamheden, flexers kunnen zelf aangeven wat hun mogelijkheden en wensen zijn.

Flexer bepaalt zelf invulling 
Een flexer hoeft geen professionele klusser te zijn, al helpt het natuurlijk wel dat de vrijwilligers enige kennis hebben van klussen in het algemeen. Stichting Present probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van de flexer. Als hij of zij bijvoorbeeld graag elke woensdagochtend of één keer in de maand op zaterdag wil klussen, dan kan daar in de planning rekening mee worden gehouden.

Flexers Willy en Frank
Er zijn vrijwilligers die haast elke week een klus uitvoeren, en soms ad hoc. Eén van hen is Willy die via de Vrijwilligerscentrale bij het flexteam van Stichting Present aansloot. "Wat mij van dit vrijwilligerswerk bijblijft, is de ervaring dat je mensen blij kunt maken met de kortdurende hulp die wij bieden", zegt Willy. "Ik vind het vanzelfsprekend dat je iets voor een ander doet als je daartoe de mogelijkheden hebt. Iedereen die een bijdrage levert, is al een plus."

Flexer Frank werkt als maatschappelijk werker met mensen in multi-probleemsituaties. "Mijn handen jeuken soms om meer aan te pakken dan ik voor mijn werkgever kan doen. Daarnaast vind ik het leuk om klusjes in en rondom het huis te doen." 

Frank doet af en toe, meestal samen met één of meerdere collega-flexers, klussen bij mensen die dat zelf niet gedaan krijgen. "We hebben allerlei soorten klussen, van tuinwerkzaamheden tot  woning opknappen en schoonmaak. Een klus die mij is bijgebleven, was een schilderklus die ik alleen deed bij een oude mevrouw. Zij vroeg of ik niet 'gewoon' aan het werk kon komen als schilder. Ze was heel voorzichtig met haar vraag, alsof het een pijnlijk onderwerp voor mij was. Ik vertelde dat ik het werk voor Present af en toe naast mijn werk doe. Daarop gaf ze mij een knuffel en had ze de tranen in de ogen staan. Toen moest ik wel even slikken."

Volgens Willy is een belangrijke eigenschap van een flexer dat hij of zij de bereidheid heeft om daar waar mogelijk bij te springen. "De inzet van de huidige groep flexers wordt erg gewaardeerd. Toch zou ik graag een groepje om mij heen hebben dat juist ook doordeweeks mogelijkheden heeft om eens een klus op te pakken. Zo kunnen we nog veel meer mensen helpen. Frank heeft het motto voor nieuwe flexers alvast paraat: "Lekker aan de slag en respect voor onze klus en klant."

Interesse?
Hoewel de huidige flexers veel werk verzetten, zijn meer helpende handen zeer welkom. Vind je het leuk om je handen uit de mouwen te steken? Geef je dan op via de website van Stichting Present:

https://stichtingpresent.nl/deventer/formulier-aanmelden-individu/

Wie liever eerst meer informatie krijgt over dit vrijwilligerswerk, kan contact opnemen met stichting Present via info@presentdeventer.nl of 06-28020077.


 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden