Samara Verharen houdt de Recycle Sint speelgoedruilmarkt op 16 november in Buurthuiskamer Zandweerd. (foto archief / indebuurt)
Samara Verharen houdt de Recycle Sint speelgoedruilmarkt op 16 november in Buurthuiskamer Zandweerd. (foto archief / indebuurt) (Foto: indebuurt)

Duurzame Sinterklaas: Ruilen is nieuwe kopen

Deventer - De geur van pepernoten hangt alweer geruime tijd in de lucht en pakjesavond staat bijna voor de deur. Samara Verharen houdt daarom de Recycle Sint speelgoedruilmarkt op 16 november.

 Samara legt uit waarom. "Ik heb zelf twee kleine kinderen. Het speelgoed hoopt zich alleen maar op en we hebben genoeg spullen die onaangeroerd in de kast liggen of waar bijna nooit mee gespeeld wordt. Ik denk dat veel ouders zich hier in herkennen. Het is zonde om speelgoed weg te doen of gewoon te laten liggen. Sinterklaas is gericht op kopen en op nieuw. Waarom zou je elk jaar iets nieuws kopen als je ook kunt ruilen? En je kan meteen die ontiegelijke speelgoedberg in je huis verkleinen. Ik wil zo op een simpele en laagdrempelige manier iets goed doen voor mezelf, de buurt en de wereld. Het is duurzamer, goed voor het milieu want zo geef je speelgoed nog een tweede, derde of vierde leven en ook nog goed voor de portemonnee!"

Overconsumptie is echt niet meer van deze tijd, vertelt Samara: "Ik ga zelf graag naar kledingbeurzen en rommelmarkten. Het is tof om voor kleine prijsjes leuke dingen te kopen. Voor mij geldt: minder is beter. Met minder speelgoed, hebben de kinderen het net zo leuk. Mensen worden steeds meer bewust van spullen. Wat hebben we echt nodig? Met welke spullen wil je je omringen en waar word je nou echt gelukkig van? Ruilen is het nieuwe kopen. Het is veel slimmer om te ruilen en zo ook nog eens een steentje bij te dragen aan het milieu.

De speelgoedruilmarkt vindt plaats op zaterdag 16 november van 10:00-12:30 uur in Buurthuiskamer Zandweerd, Zwolseweg 190. Ouders kunnen speelgoed komen inleveren op vrijdagavond 15 november van 19:30-21:00 uur.

Kijk voor meer informatie op de website:

recyclesint.org

Meer berichten