Onervaren zijn Fabian (rechts) en zijn mede-Colored Monkeys niet in het organiseren van muziekevenementen. (foto Auke Pluim)
Onervaren zijn Fabian (rechts) en zijn mede-Colored Monkeys niet in het organiseren van muziekevenementen. (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Variatie troef op Popronde Deventer

Deventer - Van metal bij Museum de Waag tot luisterliedjes bij Brownies&downieS. Het is zaterdag 9 november variatie troef als Nederlands grootste reizende festival voor aanstormend talent Deventer aandoet. De organisatie van Popronde Deventer is voor het eerst in handen van Colored Monkeys, een collectief dat muzikale projecten verzorgt. Voorman Fabian Schrijver is tevreden over het verrichte voorwerk. "Er doen 22 locaties mee, dat waren er vorig jaar vijftien. In totaal zullen 42 acts 46 shows verzorgen."

Door Bert Nijenhuis

Jaarlijks schrijven zich ruim duizend acts in voor de Popronde, waaruit er dit jaar 125 geselecteerd zijn. "De insteek is om ze buiten hun eigen regio te laten optreden", vertelt Fabian. "Daar groei je als band van en de deelnemende steden bruisen een dag lang van de verschillende stijlen aan livemuziek. Onze taak is het om de 42 groepen die naar Deventer komen te koppelen aan een locatie. Muziekblad OOR laat zijn favoriete bands optreden bij De Hip en datzelfde doet website 3VOOR12 bij Bieren Danscafé Persee. De rest kunnen wij invullen."

Muziekkeuze

Een locatie die dit jaar voor het eerst meedoet is lunchroom Brownies&downieS. "Ze wilden daar graag iets met muziek gaan doen", vervolgt Fabian. "Dat betekent wel dat er vroeg in de middag opgetreden moet worden. Verder werken er mensen die slechts een beperkt aantal prikkels kunnen verdragen. Daarmee moet bij de muziekkeuze uiteraard rekening worden houden. Wij denken dat singer-songwriter Ben Forte daar op zijn plek is. In Museum de Waag is momenteel een expositie over blik te zien. Het leek ons leuk om daar metalband Two and a Half Girl te programmeren."

Onervaren zijn Fabian en zijn mede-Colored Monkeys niet in het organiseren van muziekevenementen. Met name hun Monkeyjams zijn een begrip geworden in Deventer, Zwolle en Enschede. "We zijn de honderd sessies inmiddels gepasseerd. Het heeft er mede toe geleid dat we de Overijsselse Pop Promotieprijs hebben gewonnen." Dat moet ook Rick de Visser niet zijn ontgaan. De concertfotograaf organiseerde de voorgaande edities van de Popronde Deventer. Toen hij het te druk kreeg, vroeg hij de Colored Monkeys het stokje over te nemen. "We willen het concept de komende jaren verder uitbouwen. Bijvoorbeeld in het Havenkwartier, waar nu al drie locaties meedoen."

Als zanger van reggae/hiphopband Roots Rising weet Fabian hoe moeilijk het voor bands is om optredens te krijgen. "Daarom is de Popronde zo'n goede springplank. Kijk maar waar het oud-deelnemers als Kensington, De Staat en Chef'Special heeft gebracht. In Deventer zijn gelukkig steeds meer plekken om op te treden. Ik heb alleen wel eens het idee dat het publiek te veel vast blijft zitten aan één plek. Hopelijk is de Popronde ook een eyeopener om nieuwe locaties te ontdekken."

Wie vrijwilliger bij Popronde Deventer wil worden, kan zich aanmelden via: deventer@popronde.nl.

Meer berichten