Sharon Kromotaroeno
Sharon Kromotaroeno (Foto: Eigen foto)

Deventerse filmmaker presenteert documentaire-avonden

Deventer - De Deventer documentairemaakster Sharon Kromotaroeno timmert stevig aan de weg. Op donderdag 14 november presenteert zij in het Kunstenlab weer de talkshow 'Doctalks'. Daarnaast is op zondagavond 8 december in Filmhuis de Keizer de voorpremière van 'Gods markthal', haar documentaire over de Lebuinuskerk.

In 2017 kreeg Sharon landelijke bekendheid met haar in Berlijn en Israël opgenomen 'Voordat ik geboren werd', dat in 2018 is uitgezonden door de NPO. Dit jaar was de 28-jarige Deventerse genomineerd voor de DCC Aanmoedigingsprijs. Sinds haar 22e filmt, interviewt, produceert en regisseert Sharon documentaires, bij voorkeur over maatschappelijke ontwikkelingen die haar aan het hart gaan.

Wat is Doctalks en waarom ben je dat begonnen?

"Op een aantal donderdagavonden per jaar organiseer ik deze talkshow in het Kunstenlab. In een Zomergasten-opzet interview ik vooraanstaande Nederlandse documentairemakers. Mijn doel is om hen te leren kennen om zo ook meer te leren rond het vak documentaire maken. Ik geloof dat je alleen op die manier kunt groeien als maker. Er komen tegelijk veel mooie verhalen voorbij op zo'n avond. "

Wat staat er de komende tijd op het programma bij Doctalks?

"Op donderdag 14 november is Geertjan Lassche te gast. Hij is zo'n beetje de bekendste documentairemaker van buiten de Randstad. Ik ben erg blij dat hij speciaal voor deze avond naar Deventer komt. Met zijn films Hemelbestormers en Brommers Kiek'n verwierf hij veel nationale bekendheid. Ook is het tien jaar geleden dat mijn grote idool Ramses Shaffy overleed. Regisseur Pieter Fleury maakte een film over hem; ook Fleury is binnenkort bij ons te gast."

Je leert via Doctalks graag van andere makers, maar je hebt zelf ook niet stil gezeten. Kun je iets vertellen over je nieuwe film?

"In een periode van twee jaar heb ik aan Gods Markthal gewerkt. Deze film heb ik in de Lebuinuskerk van Deventer opgenomen. Ik heb zelf geen religieuze achtergrond, maar wat me zo aan deze kerk intrigeert is dat het gebouw op alle andere dagen dan zondag openstaat voor verhuur. Je ziet in veel andere steden dat kerken aan het verdwijnen zijn, omdat er steeds minder leden overblijven.

Ik ontdekte dat naast de zondagsdiensten van de protestantse gemeente er een commerciële exploitatie nodig is, een fenomeen waaraan nog niet veel aandacht is besteed in documentairevorm. Door de exploitatie komen er ook niet-kerkelijken, jongeren, feestgangers in het gebouw. Je ziet in feite hoe op de kerkvloer onze maatschappij functioneert.

Op zondag 8 december is in Filmhuis de Keizer de voorvertoning van mijn 40 minuten durende docu 'Gods markthal'. Belangstellenden zien die avond een versie die in principe klaar is, maar waarvoor ze verbeterkansen mogen geven."

Voor meer informatie: zie www.onderdewolken.com of word op Facebook volger van Doctalks Deventer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden