Stineke Dirkzwager (l) en Brigitte Fiselier beleven veel plezier aan het zingen.  ,,We kunnen nog wel leden gebruiken", aldus het tweetal.
Stineke Dirkzwager (l) en Brigitte Fiselier beleven veel plezier aan het zingen. ,,We kunnen nog wel leden gebruiken", aldus het tweetal. (Foto: )

Toonkunstkoor Euterpe viert 150-jarig jubileum

Deventer - Toonkunstkoor Euterpe viert dit jaar haar 150-jarig jubileum. Ter gelegenheid daarvan is er op 17 november om 15.00 uur een jubileumconcert in de Lebuinuskerk. Op het programma staan drie feestelijke Te Deums.

Door Gerreke van den Bosch

In de weken voorafgaand aan het concert speelt stadsbeiaardier Jan Achterkamp muziek uit dit concert spelen op het carillon van de Lebuinuskerk. ,,Het optreden krijgt een extra feestelijk tintje door bloemen van de bloemententoonstelling die voorafgaat aan het optreden. We gaan allemaal altijd in het zwart gekleed maar willen er deze keer iets meer kleur aangeven. We verwachten minimaal 500 toehoorders. Het zijn feestelijke stukken met veel trompetten. In tegenstelling tot ons voorjaarsconcert is dit geen meezingconcert", zegt Stieneke Dirkzwager.

De inleiding van het jubileumconcert wordt door Peter Paul Hattinga Verschure gedaan. Brigitte Fiselier: ,,Er worden twee liedjes uit de beginperiode gezongen. Na afloop heffen we het glas op het jarige koor dat werd opgericht in november 1869 door een groepje oud-leerlingen van de muziekschool. Onze allereerste dirigent was Brandts Buys, directeur van de muziekschool. Het was één van de eerste gemengde koren. In eerste instantie was het een mannenkoor maar in 1872 werden er ook vrouwen toegelaten. Het koor kende vele verschillende bloeiperiodes en wisselde van dirigent en begeleiders. In 1884 veranderde de naam in Euterpe."

Euterpe

Zij is de muze van de lierpoëzie. Brigitte Fiselier koos bij haar verhuizing vanuit Enschede in 2003 bewust voor Euterpe. ,,Ik kende het koor al omdat mijn vorige koor bij de uitvoering van grote werken Euterpe ondersteunde. Als je in een stad als Deventer gaat wonen is het goed om bij een koor te gaan voor nieuwe contacten."

Stineke zingt al 12 jaar bij Euterpe. ,,Ik zat daarvoor bij popkoor Bouwkunde maar wilde liever in een klassiek koor. Ik moest wel even wennen. Ik dacht dat ik me erg opgeslokt zou voelen door de grote van het koor. Op een bepaald moment merk je dat de afstemming, de klankvorming belangrijk is. Er ontstaat een zekere chemie. We hebben hiervoor stemcoach Esther Linsen."

Het koor telt momenteel 69 mensen met een gemiddelde leeftijd van 55 jaar. Dirigent is Jan Kruisselbrink. ,,De uitstraling van een amateurkoor van deze omvang uit de eigen bevolking werd ook tijdens de laatste uitvoering van de Matthäus Passion duidelijk. Grote Kerk, met orkest en solisten, dat is iedere keer weer een hoogtepunt. De Te Deums op het programma zijn: Het Gloria van Vivaldi, Het Dettingen Te Deum van Händel en het Te Deum van Charpentier. De muziek van Charpentier muziek is bekend: al tientallen jaren horen we het begin van zijn Te Deum als tune bij Eurovisie-uitzendingen."

Entree: € 28,-, voorverkoop € 26,-, < 18 jaar € 15,-, < 10 jaar gratis.

www.euterpetoonkunstkoor.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden