Henk van Baalen (l) signeert het boek voor Vincent Benschop die speciaal voor de presentatie uit Zutphen kwam.
Henk van Baalen (l) signeert het boek voor Vincent Benschop die speciaal voor de presentatie uit Zutphen kwam. (Foto: )

Nieuw boek Henk van Baalen: inspirerende verhalen uit Deventer

Deventer - Henk van Baalen presenteerde onlangs zijn jaarlijkse 'laatste boek' tijdens een lezing van de Historische Vereniging Deventer. Secretaris Ivo Kroes feliciteert de stadschroniqueur met de woorden: 'Never say never again'. Henk lacht en geeft toe dat het Heintje Davids effect er inderdaad is.

Door Gerreke van den Bosch

 Tijdens de laatste lezing van dit jaar van de vereniging geeft voorzitter van Baalen een voordracht over zijn laatste werk 'Deventer vertellingen. Op weg naar de soos', in de Buitensociëteit op Steenenkamer.

Nu lijkt het alsof het alter ego van de schrijver, Hendrik van de Molen, altijd op weg is naar Sociëteit De Hereeniging maar niets is minder waar. Het nieuwe boek omvat namelijk oude én nieuwe vertellingen. Van Baalen: ,,Ook is er gekozen voor ander beeldmateriaal die het verhaal ondersteunen. Ik ben 75 jaar geworden en wil een stapje terugdoen. Ik heb anderhalf jaar geleden endeldarmkanker gehad en ben blij dat ik nog leef. Ik wil mijn tijd besteden aan andere zaken zoals op stap gaan met mijn kleinkinderen. Ik heb meer dan 35 publicaties op mijn naam staan. Ik ben ook trouwambtenaar en heb nog twee trouwerijen voor ik stop. De laatste is deze maand en wordt opgenomen door RTL."

De belangstelling voor de lezing is groot. ,,Ik wilde een bloemlezing maken maar ik vind alles leuk!" roept Henk enthousiast uit.

Oud en nieuw
De schoolmeester in Henk komt weer naar boven als hij met een aanwijsstok de details in de Power Point presentatie aanwijst. Hij koppelt oude beelden terug naar het heden met een oude foto van de voormalige lantarens op de Drakenbrug. ,,Wat zou het geweldig zijn als we die terug zouden kunnen plaatsen" Het publiek reageert enthousiast. ,,Maar ja. We hebben geen geld, de Viking is er." Vervolgens spreekt hij zichzelf vermanend toe: 'Rustig Henk, anders krijg je nog een hartaanval.'

Met zijn humor en anekdotes loodst Henk zijn toehoorders door Deventer. ,,Wat een voorrecht is het om dit allemaal te mogen doen. Vooral het boek dat ik over de Joodse geschiedenis mocht schrijven vond ik heel bijzonder."

Chroniqueur
Het eerste exemplaar is voor wethouder Carlo Verhaar die onder meer cultuur en evenementen in zijn portefeuille heeft. ,,Henk is de chroniqueur van de stad bij uitstek. Bijzonder hoe hij lopend door de stad uit allerlei tafereeltjes inspiratie put. Wat zijn verhalen zo bijzonder maakt is dat ze laagdrempelig zijn. Hij is een rasverteller en vertelt middels zijn alter ego, aan één heeft hij er niet genoeg, de wetenswaardigheden", zegt hij met een lach.

Na afloop signeert de schrijver de boeken met een persoonlijke boodschap. Eén van de bezoekers legt uit waarom hij zo geniet van de verhalen. ,,Ze zijn luchtig geschreven maar hebben ook een filosofische inslag en humor. Daarbij herken ik de plekken die hij omschrijft en zijn alter ego Hendrik van de Molen is haast een oude bekende van mij geworden."

Volgens van Baalen moeten de hoofdstukken in de kroniek niet achter elkaar gelezen worden. ,,Een lezeres vertelde me dat ze elke avond een verhaaltje las voor het slapen gaan, want de wereld van Hendrik van de Molen was nog niet zo slecht. Met een glimlach ging ze daarna slapen."

Historische Vereniging Deventer biedt jaarlijks een programma met lezingen, wandelingen, filmvoorstellingen, concerten en ongeveer zeven maal per jaar een excursie naar een doel buiten de stad. De vereniging werkt in een sfeer van gezelligheid aan vermeerdering van kennis en inzicht. Contributie is €17,50 per jaar inclusief Deventer Jaarboek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden