Lezing over Alessandro Mendini

Deventer - Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Groninger Museumgebouw organiseert het museum als eerbetoon aan hoofdarchitect Alessandro Mendini een grote tentoonstelling die de beroemde Italiaanse ontwerper zelf kort voor zijn dood samenstelde en vormgaf. Het is een visueel spektakel geworden. Bureau KunstVenster wil graag met u dit kleurrijk labyrint verkennen.

De lezing gaat in op het vrolijke en ironische anti-design oeuvre van Alessandro Mendini. Zijn invloed is overal merkbaar. Zonder de vriendelijke teamwerker Mendini zou de huidige wereld van het design er anders uitzien.
Aanbod komt de context van het werk van Mendini: het postmodernisme. De ontwerpen van groepen als Alchimia en Memphis vormen in de jaren zeventig een reactie op het modernisme en zijn geloof in eenvoud, vooruitgangsdenken en functionaliteit.

Ook wordt de manier waarop de kunstenaar omgaat met kunst en kitsch toegelicht. U hoort en ziet hoe en waarom hij en collega-ontwerpers met stoelen, interieurs en gebouwen de grenzen tussen de zogenaamde hogere en lagere kunsten overschrijden. We volgen de kunstenaar door de decennia heen en zien hoe de meester telkens weer voor verrassingen zorgt. Daarvoor gaat Mendini een kleurrijke dialoog aan met kunstenaars van de 20e eeuwse avant-garde zoals Mies van der Rohe, Wassily Kandinsky en Georges Seurat.

Deze lezing kunt u bijwonen op zondagmiddag 24 november, 14.30-16.30 Locatie: IJsseldam, ruimte voor kunst, Gashavenstraat 3 in Deventer. Entree: € 12,50 inclusief koffie of thee. Reserveren noodzakelijk!

www.kunstvenster.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden