Jim Kievit (Jimki) geeft uitleg bij een van de panelen in de expositie
Jim Kievit (Jimki) geeft uitleg bij een van de panelen in de expositie (Foto: Paul van Agten)

Streetstyle expositie 'Dames, Darwin & Devotie' in Museum Geert Groote Huis

Deventer - Wat was de positie van de vrouwen in de tijd van de Moderne Devotie? Zijn er overeenkomsten met de huidige tijd? Kom naar de expositie en krijg met kunst en film inzicht in de plek van vrouwen door de eeuwen heen.

De ‘streetstyle graphics stijl’ kunstwerken die worden geëxposeerd, zijn geïllustreerd, geschilderd en vormgegeven door Jim Kievit (Jimki Design & Art Studio) uit Deventer.

Gewone vrouwen

Speciaal voor deze expositie interviewden we 6 gewone vrouwen uit de gemeente Deventer: jong en oud, met uiteenlopende opleidingen en achtergronden. Zij treden doorgaans niet luidruchtig op de voorgrond, maar hebben wel degelijk een mening en verlangens, als het om de positie van vrouwen gaat. Afgewisseld met materiaal van een aantal deskundigen geeft deze veelzijdige, vernieuwende expositie u ruimschoots stof tot nadenken.

Waarom deze expositie?

Begin dit jaar verscheen het boek ‘Dames voor Darwin’, van de Belgische filosofe Griet Vandermassen. Daarin vraagt zij aandacht voor de aangeboren verschillen tussen mannen en vrouwen. Hier kunnen we in de maatschappij maar beter rekening mee houden, is haar idee. Daarmee komt zij op het terrein van de discussie over ‘Nature’ of ‘Nurture’, die sinds Darwin’s ‘Origin of the Species’ (1859), steeds weer vanuit een ander perspectief, woedt. Voorstanders van verandering leggen vaker de nadruk op ‘Nurture’ (alle gedrag is aangeleerd, want alleen dat kan veranderd worden). Behoudingsgezinden kiezen voor ‘Nature’ (gedrag berust op eigenschappen van mensen, die aangeboren en dus niet veranderbaar zijn). Maar dit keer is het wel een progressieve, veranderingsgezinde dame, die bij ‘Nature’ steun zoekt voor haar ideeën.

Binnen de klassiek feministische beweging bracht dat een schokgolf teweeg. Immers de Tweede Feministische Golf (jaren ’60-’80) had precies het omgekeerde bezworen. Want alleen dan kon met opvoeding, onderwijs, wetgeving etc. hierin bijgestuurd worden. Gelijkheid tussen beide seksen was het ideaal: jongens spelen met poppen en meisjes met een klapperpistool. En nu predikt een dame -notabene!- ineens toch weer onderscheid tussen de seksen. Om het contrast met de vorige te benadrukken, wordt de huidige Derde Feministische Golf ook wel aangeduid met ‘Nieuw Feminisme’.

In het Museum Geert Groote Huis kun je om zoiets als devotie eigenlijk niet heen. De enorme toewijding van sommige vrouwen aan de idealen van de feministische beweging zien wij als een moderne vorm van devotie.

Wanneer te bezoeken

Het Museum Geert Groote Huis is geopend van woensdag tot en met zaterdag, van 11.00 uur tot 16.00 uur. Op zondag openen we om 13.00 uur de deuren en sluiten ze weer om 16.00 uur.

De toegangsprijs is 7,= euro per persoon. Museumkaarthouders krijgen gratis toegang.

Museum Geert Groote Huis, Lamme van Dieseplein 4, 7411 LX Deventer

www.geertgrootehuis.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden