Franca Drieman (l) en Sterre Delemarre spreken klare taal: geweld tegen vrouwen is gewoon 'Not done'.
Franca Drieman (l) en Sterre Delemarre spreken klare taal: geweld tegen vrouwen is gewoon 'Not done'. (Foto: )

Deventer bekent kleur tegen geweld: Wilhelminabrug oranje uitgelicht

Deventer - Soroptimistclub Deventer roept iedereen op om 25 november om 17 uur naar de Wilhelmina brug te komen. ,,Doe een oranje sjaal om, neem een oranje bloem in de hand of trek je oranje leeuwinnenshirt aan. Samen maken we een statement dat geweld tegen vrouwen en meisjes moet stoppen."

Door Gerreke van den Bosch

De actie is onderdeel van de wereldwijde Orange the World campagne voor de strijd tegen dit geweld. Soroptimisten Franca Drieman en Sterre Delemarre zijn zelf ook van de partij aanstaande maandag. ,,We willen zoveel mogelijk mensen op de foto kunnen zetten bij de oranje brug. Daarnaast willen we 16 mensen fotograferen en interviewen over waarom zij het belangrijk vinden dat er meer aandacht is voor geweld tegen vrouwen. Deze interviews willen we dan in de campagne periode - iedere dag 1 - op onze facebookpagina zetten", vertelt het tweetal dat al een tijdje bezig is met de organisatie.

Dagen van Actie

In Nederland krijgt 45% van de vrouwen en meisjes te maken met geweld. Daarom is aandacht vragen voor aanhoudend geweld tegen vrouwen en meisjes nog steeds van groot belang. Door het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november en de 16 Dagen van Actie wordt wordt in in Nederland een statement gemaakt. Gemeente Deventer ondersteunt het initiatief door de Wilhelminabrug oranje te kleuren.

Volgens gegevens van de United Nations heeft 1 op de 3 vrouwen wereldwijd te maken met geweld. Sterre: ,,Het is uiteraard een kwestie van definitie, maar verbaal geweld is ook geweld. Het gebeurt bijvoorbeeld dat meisjes in de trein worden lastig gevallen of op festivals. De natuurlijke reactie is dat ze in hun schulp kruipen en niet durven te reageren. Vervolgens voelen zij zich schuldig dat ze niets hebben gedaan en dan krijgen ze ook vaak nog de reacties vanuit de omgeving over zich heen waarom ze niets hebben ondernomen. Het gaat dus niet alleen om de vrouwen en meisjes, maar ook om de reactie van de omgeving. Het is een probleem van mannen én vrouwen. Als een man de vrouw niet steunt kan dat gezien worden als steun aan de belager."

Dag tegen geweld

De campagne loopt landelijk van 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen tot 10 december, de dag van de rechten van de mens. De Soroptimisten worden ondersteund door Zonta. Deze serviceclub werkt aan de verbetering van de juridische, professionele, politieke en economische status van vrouwen over de hele wereld. ,,De landelijk actie begint niet overal op hetzelfde tijdstip maar wel op dezelfde dag. Oranje is de kleur van de hoop. Daarom verzoeken wij mannen en vrouwen om in oranje te komen of een attribuut van die kleur mee te nemen. Kom ons steunen en maak een selfie van de oranje brug en post dit op #OrangetheWorl.NL hiermee maak je een statement en steun je de actie."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden