A Festival of Nine Lessons and Carols

Diepenveen - A Festival of Nine Lessons and Carols, dat is zondag 22 december in de Abdijkerk van Klooster Nieuw Sion te Diepenveen. Met medewerking van het New Sion Choir for English Church Music onder leiding van dirigent Jan van Dijk. 

Er zijn twee tijdstippen. 's Middags om om 16.00 uur en 's avonds om 19.30 uur. de Abdijkerk is vanaf 15.00 uur, respectievelijk 18.30 uur geopend. A Festival of Nine Lessons and Carols is een Kerstviering die traditioneel op Kerstavond plaatsvindt; de lessons en de carols vertellen samen het Kerstverhaal.

De Abdijkerk van Klooster Nieuw Sion te Diepenveen (Vulikerweg 6) biedt met haar historie als kloosterkerk, de ligging in het buitengebied van Deventer en haar Engelse atmosfeer en uitstekende akoestiek de perfecte locatie voor A Festival of Nine Lessons and Carols.

Een Festival van negen lezingen (lessons) en Carols is misschien wel de meest populaire Kerstviering aan het worden in onze Nederlandse kerken. Deze vorm van viering werd voor het eerst bedacht en uitgevoerd in 1880 door Edward Benson, die net benoemd was in de Anglicaanse Kerk als Bisschop van Truro (Cornwall, Groot Brittannië). De dienst werd gehouden in een houten schuur, omdat de Kathedraal van Truro herbouwd werd. Een belangrijk nevendoel was het weghouden van de mannelijke bevolking uit de kroeg. De populariteit was zo groot dat spoedig andere kerken dit voorbeeld volgden. Bisschop Benson werd later Aartsbisschop van Canterbury en daarmee het hoofd van de Anglicaanse Kerk.

Later werd de liturgie verrijkt met elementen uit de Choral Evensong service - het avondgebed in de Anglicaanse Kerk - dat bijna geheel wordt gezongen. De psalmen en responsories die daar werden gezongen verving men door gemakkelijke liederen – veelal uit de volkstraditie (carols) – zodat de officiële liturgie ook voor de "gewone" kerkgangers toegankelijk werd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden