,,Ik wil de collectie uitbreiden tot 12 of 15 huisjes. Ik hoop dat mensen ze gaan verzamelen," zegt Pamela van Egmond.
,,Ik wil de collectie uitbreiden tot 12 of 15 huisjes. Ik hoop dat mensen ze gaan verzamelen," zegt Pamela van Egmond. (Foto: )

Droom van Pamela van Egmond: Deventer huisjes in Chinees porselein

Deventer - Als stad van formaat hoort Deventer natuurlijk haar eigen miniatuurhuisjes te hebben. Daar heeft Pamela van Egmond (63) voor gezorgd. Zij lanceerde de eerste drie witte 'Hanzesteden Huisjes': Het Landshuis, De Drie Haringen en het Nonnenhuys. ,,Mooie panden met prachtige verhalen", aldus de initiatiefneemster.

Door Gerreke van den Bosch

Pamela woont sinds 1982 in Deventer en voelt zich er helemaal thuis. ,,Ik vind het een prachtige stad, authentiek, eigenwijs, vernieuwend en internationaal. Ik ben jarenlang ondernemer geweest en werkte als exportmanager voor een internationaal damesmerk. Op een bepaald moment beleefde ik er geen plezier meer aan en ben toen gestopt. Ik vond nieuwe uitdagingen en één daarvan was als stadsgids voor VVV Deventer."

Ontmoeten

Pamela: ,,Dat betekende veel lezen, met andere gidsen meelopen, lezingen bijwonen, nieuwe plekken ontdekken en mensen met verhalen ontmoeten. Ik vond het inspirerend en de moeite waard. In het najaar van 2018 was ik zover dat ik als gids 'los' kon gaan. Ik werkte daarnaast ook nog als vrijwilliger voor het NV Bergkwartier en leverde teksten aan over hun prachtige panden voor de website."

Pamela brengt haar passie en interesse voor historie tot leven in haar 'Hanzesteden huisjes'. ,, Ik ben trots op mijn mooie Hanzestad Deventer, een stad vol energie, cultuur en evenementen. Ik geef met veel plezier rondleidingen, zo ook vorig jaar aan een vriendengroep. Als dank kreeg ik porseleinen grachtenpandjes. Ik zette ze op de kast en toen ik op een avond achter mijn laptop zat met teksten voor NV Bergkwartier zag ik die huisjes staan en zo ontstond het idee voor authentieke Deventer huisjes. Ik begon met het maken van een selectie, benaderde bedrijven of ze mee wilden doen en registreerde de naam en het logo. Het is Europees geregistreerd. De huisjes dragen als merk een gekroonde haring, gedrukt op de onderzijde. Het geeft de meerwaarde aan van een authentiek product. Je kan er een waxinelichtje inzetten voor een mooi effect."

Authentiek

Het hele proces nam alles bij elkaar zes maanden in beslag. ,,Wij hebben in de Athenaeumbibliotheek de plattegronden van de huisjes bekeken omdat we het zo authentiek mogelijk wilde laten zijn. Ik wil er een collectie van maken en er ieder jaar drie lanceren, zo'n vijf jaar lang. Ik hoop nog vele 'Hanzesteden Huisjes' te ontwikkelen en daarmee een positieve bijdrage te leveren aan mijn mooie Deventer", koestert Pamela haar droom.

De huisjes zijn te koop bij de VVV-winkel en het Deventer Koekhuisje op de Brink voor 24,95 euro. Tijdens het Dickens festijn, is het hele setje te koop voor 55,00 euro of 19,95 euro per stuk. Deze prijs geldt alleen op de kraam van hanzestedenhuisjes.nl aan Bergstraat 53 op 14-15 december. Een deel van de verkoop gaat naar een goed doel.

hanzestedenhuisjes.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden