Florentine Wery (l)  en Marise van Schooten zijn heel alert als het financieel misbruik van ouderen betreft.
Florentine Wery (l) en Marise van Schooten zijn heel alert als het financieel misbruik van ouderen betreft. (Foto: )

Alliantie smoort misbruik in de kiem

Deventer - Veel ouderen die financieel worden misbruikt praten er niet over, of uit onwetendheid of uit schaamte. De Lokale Alliantie in Deventer richt zich op het voorkomen en oplossen van financiële uitbuiting van ouderen.

Door Gerreke van den Bosch

Meldpunt bijzondere zorg in de Polstraat 48 is één van de 9 deelnemers. ,,In februari was de eerste bijeenkomst. Het was een voorlichting en tevens aftrap in het gemeentehuis. Het initiatief komt voort uit een landelijke campagne van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Wij hebben dit breder getrokken tot een lokale Alliantie. Korte lijntjes maken het mogelijk om het probleem eerder te signaleren en aan te pakken. Daarbij is het belangrijk om kennis te delen en te bundelen. Zo gaf bureau Degen vrijdag een voorlichting over de juridische achtergronden. De intentie van de alliantie is preventie en bewustwording en het bespreken van de huidige casuïstiek. Wij merken dat sinds wij hiermee bezig zij, er meer meldingen binnenkomen", vertelt Florentine Wery.

Politie

De berichten komen via allerlei kanalen binnen. Marise van Schooten: ,,Je kunt ook zélf contact opnemen. Onze verwachting is dat het meer gaat leven nu allerlei instanties erbij betrokken zijn zoals de Rabobank en politie. Dit is niet iets waar zo maar aan voorbij gegaan kan worden. Er is toenemende vergrijzing en mensen wonen steeds langer thuis. Hieruit ontstaan kwetsbare situaties. Ouderen zijn in hun dagelijks leven vaak afhankelijk van anderen. Dit maakt hen vatbaar voor financieel misbruik, niet alleen door fysieke en mentale beperkingen maar ook door de ontwikkelingen in het digitale tijdperk. De bank kent mensen niet meer en ouderen laten hun financiële en administratieve zaken vaak over aan iemand anders. Daarom is het goed om korte lijntjes te hebben. Zo trekt de Rabobank aan de bel als er dubieuze transacties zijn. Ook de notaris is alert als een huis opeens wordt overgeschreven op naam van een ander. Banken en notarissen hebben speciale richtlijnen en medewerkers worden erop getraind."

Dit jaar zijn er rond de vijf gevallen geweest. ,,Medewerkers van de bank ontdekten dat er grote bedragen werden opgenomen van een cliënt zijn bankrekening. Zij belden en toen bleek cliënt hier niets van te weten. Plegers van misbruik zijn vaak mensen uit de directe omgeving van de oudere, waarvan zijn afhankelijk zijn. Zoals hun kinderen, mantelzorgers, vrijwilligers maar ook professionals. Ouderen zijn bang dat zij hun contacten en/of zorg kwijtraken als zij het misbruik aankaarten. Mensen schamen zich heel gauw. Als ze daarvoor uitkomen, geven ze ook toe domme dingen te hebben gedaan. En als ze erover praten met de dader, komt die persoon misschien niet meer. Terwijl hij of zij altijd wel de boodschappen doet en misschien het enige contact is."


Meldingen kan via: 0800-8778771.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden