,,Ook in de sportschool wordt Jan heel erg gemist. Hij was er voor velen een luisterend oor", weet zijn vrouw Caroline. (foto: Auke Pluim)
,,Ook in de sportschool wordt Jan heel erg gemist. Hij was er voor velen een luisterend oor", weet zijn vrouw Caroline. (foto: Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Sponsoractie leden Studio Perfect: 'Dat zorgzame zat in Jan zijn karakter'

Deventer - ,,Je hebt niet eens de tijd om te beseffen wat je allemaal overkomt", overpeinst Caroline van der Plas. ,,Het is al zó snel zó heftig geworden. Jan was hartstikke gezond, hij sportte veel en was hartstikke fit. Je gaat in korte tijd van supergezond naar doodziek. Het is bijna niet te beschrijven; alvleesklierkanker is zo'n ongelooflijk pijnlijke ziekte…"

Door Rudy Brouwer

Na een ziekbed van twee maanden overleed haar man Jan Gruben eind september op 72-jarige leeftijd. ,,Vlak voordat hij de diagnose kreeg, heeft hij nog met zijn twee dochters 500 kilometer gefietst in Duitsland", vertelt Caroline. ,,Toen wás hij al ziek, maar wist-ie het nog niet. We hebben zoveel meegemaakt deze zomer met zijn ziekte: dit is zo'n heftige vorm van kanker, dat wens je je ergste vijand niet toe. Je hoort het altijd wel van mensen, maar je weet eigenlijk niet hoe erg het is als je er niet zelf zo direct mee te maken hebt gehad."

Zorgzaam

,,Jan was zó een leuke man", glimlacht Caroline. ,,Ja, dat zegt iedere partner over haar man. Maar hij zat vol met verhalen. En hij was altijd vrolijk en heel erg sportief. Ik denk dat Jan zeker vier of vijf keer per week in de sportschool was. Ook daar wordt hij heel erg gemist. Hij was er voor velen een luisterend oor. Alles wat ik kan doen in mijn dagelijkse leven, in mijn werk en in mijn carrière, dat kon ik doen dankzij Jan. Ik hoefde me thuis nergens zorgen over te maken. We hadden een leeftijdsverschil van 20 jaar, dus hij was al met pensioen. Jan kookte, hij poetste, hij waste, hij deed de tuin en haalde de boodschappen. Dat zorgzame zat in zijn karakter."

,,Ik wil dat niemand dit ooit mee hoeft te maken", zegt Caroline. ,,Ook naar deze vorm van kanker moet meer onderzoek worden verricht. Rond zijn verjaardag organiseren we een spinning marathon ter nagedachtenis aan Jan, maar ook om aandacht te vragen voor het goede doel van arts Casper van Eijck. Ik ga zelf niet spinnen, maar zal mensen informeren, koffie schenken en het zweet van de vloer dweilen. Jan zou trots zijn, maar ook zeggen: Lien, want zo noemde hij me altijd, doe normaal! "

Voor zondag 15 december heeft Studio Perfect een spinning marathon georganiseerd. De sponsoractie wordt opgedragen aan het overleden lid Jan Gruben. Een ander lid van Studio Perfect, Elia Quentin, lijdt ook aan alvleesklierkanker. Veel bedrijven en organisaties hebben hun medewerking toegezegd. Iedereen werkt belangeloos mee, dus de volledige opbrengst gaat naar Support Casper, dat zich inzet om onderzoek naar 'overleven met alvleesklierkanker' mogelijk te maken. Meer info, inschrijven en/of doneren: www.studioperfect.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden