Marloes Weijl en Sietske Scholten hopen mer hun facebookpagina te inspireren en door tips te delen meer te zijn dan een druppel op een gloeiende plaat. (foto Gert Perdon)
Marloes Weijl en Sietske Scholten hopen mer hun facebookpagina te inspireren en door tips te delen meer te zijn dan een druppel op een gloeiende plaat. (foto Gert Perdon) (Foto: )

Online inspireren tot afvalvrij leven

Deventer - Wat is duurzaam leven? Waar kun je verpakkingsvrij inkopen doen? Hoe maak je zelf pindakaas? Zomaar een paar vragen waarvan je de antwoorden kunt tegenkomen op de pagina van de Facebookgroep 'Afvalvrij leven'. Initiatiefnemers Marloes Weijl en Sietske Scholten voorzien hiermee duidelijk in een behoefte. Zonder de publiciteit te hebben gezocht, konden de Deventer vriendinnen al ruim dertienhonderd leden aan hun groep toevoegen.

Door Bert Nijenhuis

"Sietske en ik hebben van die avonden waarop we over van alles en nog wat discussiëren", verklaart Marloes het ontstaan van de Facebookgroep, vier jaar geleden. "Zo kwam ook een keer onze stellige overtuiging dat de wereld gebaat is bij minder afval ter sprake. Daar draag je natuurlijk aan bij door er zelf minder van te produceren. Maar met deze online community hopen we door te inspireren en tips te delen meer te zijn dan een druppel op een gloeiende plaat."

Overbodige tasjes

'Wilt u er een tasje bij?' Wie geregeld boodschappen doet, is de vraag vast wel eens gesteld. Afvalvrij leven begint wat Marloes betreft bij het niet aannemen van overbodige tasjes. "Als ik een brood koop, stop ik dat in mijn eigen linnen tas. Zo heb ik ook altijd iets bij me om spullen in te doen als ik naar de markt ga en tijdens het winkelen." Marloes erkent dat fabrikanten en ondernemers een duit in het zakje zouden moeten doen door hun producten zo 'afvalvrij' mogelijk aan te bieden. "Daar kunnen wij als consument op aansturen. Bijvoorbeeld door geen in plastic voorverpakte groente meer te kopen. Er zijn genoeg alternatieven en gelukkig treffen steeds meer ondernemers zelf ook duurzame maatregelen. Zo heeft Albert Heijn nu herbruikbare katoenen broodzakken voor de klanten."

Dogmatisch

De herbruikbare broodzak zou als tip gedeeld kunnen worden in de Facebookgroep Afvalvrij Leven. "We hoeven zelf nauwelijks iets te doen, want onze leden zijn heel actief", lacht Marloes. "Uiteraard houden we wel altijd een oogje in het zeil. Het gebeurt niet vaak, maar onlangs uitte iemand zich wat al te dogmatisch. 'Zo moet het en anders niet', op die manier. Dan grijpen we in, want iedereen moet vooral voor zichzelf bepalen hoe hij of zij zo afvalvrij mogelijk wil leven." De communityleider zegt veel te hebben opgestoken van de gedeelde informatie. "Hoe je bijvoorbeeld verpakkingsafval kunt uitsluiten door zelf deodorant en schoonmaakmiddelen te maken."

Duidelijke kentering

Gevraagd naar haar eigen tips noemt Marloes het gebruiken van uitwasbare wattenschijfjes. Misschien kan ze ook nog even uitleggen hoe je nou zelf pindakaas maakt en wat daar afvalbesparend aan is? "Je hebt daarvoor eigenlijk alleen pinda's nodig en die kun je zonder verpakking kopen. Naast afval scheelt het ook transsportkosten. Bulkinkoop is sowieso veel duurzamer dan het kopen van losse spullen in verschillende verpakkingen." Wat Marloes nog mist in Deventer is dan ook een verpakkingsvrije winkel. "In Zutphen zit er wel een. Je kunt daar onder meer zelf rijst scheppen en olijfolie tappen. Gelukkig heeft Deventer wel een WAAR, waar je allerlei duurzame, fairtrade producten kunt vinden." Hoewel afvalvrij en duurzaam leven duurder is en meer inspanning vereist, constateert Marloes toch een duidelijke kentering. "Mensen worden wakker en zien welke schade overproductie en overconsumptie veroorzaken. Overigens kun je door tweedehands spullen te kopen ook op een goedkope manier duurzaam leven. Hoe meer kringloopwinkels er komen hoe beter, want dat scheelt enorm veel grondstoffen."

Eigen compost

Een stuk ingewikkelder is het om jaarlijks slechts één liter afval te produceren, zoals de familie van de Amerikaanse Bea Johnson dat doet. De schrijfster van het boek 'Zero Waste Home' is een inspiratiebron voor de initiators van de Facebookgroep 'Afvalvrij leven'. Marloes: "Zij is vooral een voorbeeld voor Sietske. Voor anderen is ze zelfs uitgegroeid tot een soort goeroe. Ik denk niet dat ik het voor elkaar zou krijgen jaarlijks slechts één liter afval te produceren. Maar alle beetjes helpen en het is vaak zo simpel. Ik maak tegenwoordig mijn eigen compost van groenteafval. Binnen een jaar tijd heb ik perfecte bemesting voor de tuin. Hopelijk dragen we met onze Facebookpagina bij aan bewustwording. Er moet iets veranderen om de aarde niet nog zwaarder te belasten."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden