Leerlingen van de Marke oogsten veel lof voor hun kookkunsten. (Foto: Gerreke van den Bosch)
Leerlingen van de Marke oogsten veel lof voor hun kookkunsten. (Foto: Gerreke van den Bosch) (Foto: Gerreke van den Bosch)

Liefdevol samenzijn met elkaar: Kerstdiner voor minderbedeelden

Deventer - Om 17 uur klonk zaterdag een enorme knal in het supportershome van de Go Ahead Eagles. Het openingssein voor het kerstdiner voor dak- en thuislozen, ,,Hier gaat mijn hart sneller van kloppen," zegt Jan Willem ten Wolde als hij wijst op de leerlingen van de Marke die een week lang bezig zijn geweest met de voorbereiding van het kerstdiner.

Door Gerreke van den Bosch

De avond wordt gedragen door vrijwilligers uit alle geledingen van de Deventer samenleving. Aandacht is het sleutelwoord. Alles is tot in de puntjes verzorgd en geregeld, niet alleen voor de volwassenen maar ook voor de kinderen. Alle randvoorwaarden om de doelgroep te motiveren zijn ingevuld zo kunnen gasten die slecht ter been zijn met de spelersbus vervoerd worden.

Rudie (48) vindt dat niet nodig. ,,Ik kan net zo snel lopen. Ik kom bijna elk jaar. Inmiddels ben ik niet meer dakloos. Ik zit in begeleid wonen. Genieten van het leven? Nee, dat is een groot woord maar het gaat wel iets beter. Mijn moeder is pas geleden overleden en dat hakt er wel in. Ik blijf ademen, voer de meeuwen en de eenden en rook tabak," vertelt Rudie openhartig over zijn dagindeling.

Hij zit te smikkelen van het eten maar heeft wat moeite om het weg te krijgen, niet alleen omdat hij weinig tanden heeft. ,,Ik zit snel vol. Ik ben niet meer zo'n grote eter. Ik vind het eten heerlijk en het is gezellig hier. Ik ken ook een aantal bezoekers." Hij heeft het nog maar net gezegd of Roy komt hem joviaal begroeten en lacht. ,,Ja, Rudie is de enige hier die mij nog kent uit mijn tijd toen ik een dealer was", vertelt Roy die zijn leven gebeterd heeft en zich nu richt op een leven met God.

Zielsgelukkig

Roy zingt in de band van de Emmanuel Gemeente die het kerstdiner aanbiedt. Jorg Besselse, vrijwilliger van dezelfde gemeente, en Jan Willem ten Wolde zijn drijvende krachten achter het zevende kerstdiner. Jan Willem: ,,Jorg en ik doen het draaiboek en dan brengen we ons netwerk bij elkaar. We weten elkaar blindelings te vinden. Het is elk jaar een mooi gebeuren en dát gonst nu door Deventer. We merken het aan de response. We hebben dit jaar niet alleen meer gasten maar ook meer sponsoren dan vorig jaar. Te veel om op te noemen. Wat ook nieuw is, is de inzet van de leerlingen van de Marke. Een ander pluspunt van deze avond is dat diverse partijen binnen Deventer elkaar ontmoeten die anders nooit met elkaar in contact zouden komen. We merken dat het gebeuren uit haar jasje groeit en we zitten stiekem te mijmeren over een grotere locatie zoals de Lebuïnuskerk."

Babette van stichting M4M maakt de kinderen gelukkig. ,,We hebben speelgoed ingezameld. Kinderen mogen dat pakken en houden. Vorig jaar hebben we goodiebags gemaakt dat hebben we ook nu weer gedaan. Ik vind de sfeer heel mooi. Iedereen die met elkaar praat, de saamhorigheid en het ontmoeten van nieuwe mensen", uit de oprichtster van Meer voor Minima haar waardering.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden