Malka Straaten  toont het grote assortiment Israelproducten. (foto Auke Pluim)
Malka Straaten toont het grote assortiment Israelproducten. (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Waarom geen kerstpakket uit Israël?

Deventer - Kerst komt er aan, tijd om samen te zijn met familie, vrienden of kennissen, en elkaar een leuk cadeau te geven. Waarom zou dat cadeau niet uit Israël komen? Het Israël producten centrum Deventer en omstreken kan een mooi kerstpakket samenstellen. Malka Straaten uit Epse is consulente en sinds kort de drijvende kracht.

Door Leo Polhuys

Een lekkere fles wijn, olijven, thee, chocolade, kruiden, lichaamsverzorging, shampoo, cosmetische producten op basis van mineralen uit de Dode Zee, sieraden... noem maar op. Ook speelgoed, jam, sokken, kleurboeken of muziekinstrumenten maken deel uit van het assortiment. Bij Malka Straaten kun je het allemaal bestellen.

,,De mensen komen van heinde en verre", zegt Malka, die in haar vorige woonplaats Olst ook een Israël Producten centrum runde. In onze omgeving neemt ze het werk over van Dini Mengerink uit Schalkhaar, die de producten vanuit haar garage aan de Oerdijk verkocht. ,,Het is leuk om te zien dat er ook Joden komen.''

Open dag

Malka verkoopt de artikelen ook vanuit huis. ,,Twee keer per jaar heb ik een open dag en dat is altijd erg gezellig. De mensen blijven soms een hele dag, ze krijgen koffie met iets lekkers erbij. Voor mij is het leuk om zo'n open dag te organiseren, er komen leuke contacten uit voort.''

Malka's man ondersteunt het vrijwilligerswerk van zijn vrouw met hand- en spandiensten. Behalve inkopen doen op de open dag kun je ook telefonisch een afspraak maken voor een bestelling.

Etiketten

Israel Producten Centrum is gelinkt aan Christenen voor Israël uit Nijkerk. In heel Nederland zijn er consulenten die producten verkopen uit Israël. Malka vertelt: ''De opbrengst komt ten goede aan bedrijven in Israël die de producten leveren. Ik heb zelf een aantal van deze bedrijven bezocht. Vaak gaat het om Joden die uit andere delen van de wereld naar Israël komen om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Zij kunnen financieel gezien best een steuntje in de rug gebruiken.Een probleem voor de verkoop van de producten op dit moment is de eis van Europa om etiketten te verbieden waarop staat dat de producten komen uit Judea en Samaria, omdat dit gebied sinds 1967 als bezet door Israël wordt beschouwd. Op de etiketten van producten uit dit gebied mag niet meer staan dat de producten uit Israël komen, dus er zal iets anders gevonden moeten worden. Ik weet nog niet precies hoe dat moet en vraag me ook af hoe sommige supermarkten die Israël producten verkopen, zoals sinaasappels of wijn, dit gaan aanpakken.. Ondanks de kwestie van de etiketten is het in elk geval mogelijk een mooi geschenkpakket te bestellen."

Het Israël Producten Centrum is telefonisch bereikbaar via 0575-473702.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden