Kerstmarkt Lebuinuskerk met 3D kerststal

Deventer - "It's the most wonderful time of the year", zo klinkt het in een bekende kerstkraker, en zo is het maar net.

Het liedje vertelt ook welke gezellige activiteiten er allemaal bij de feestdagen horen, zoals spannende verhalen vertellen (Dickens!) en carols zingen (check!). In kerststad Deventer mag voor veel mensen die het Dickensfestijn bezoeken ook een bezoek aan de kerstmarkt in de Lebuinuskerk niet ontbreken. 

"Het is inmiddels alweer de 33ste keer dat we de kerk omtoveren tot een waar kerstparadijs", zo vertelt Marco Heemskerk, koster van de Lebuinuskerk en samen met de kerstmarktcommissie de spin in het web van de kerstmarkt. "We zorgen ervoor dat de elementen die van oudsher geliefd en succesvol zijn ook dit jaar weer aanwezig zijn. Denk maar eens aan de kniepertjes die in de kerk worden gebakken. Maar we blijven ook scherp om waar mogelijk de markt verder te optimaliseren, en ervoor te zorgen dat die bij de tijd blijft, gezien de vele activiteiten die ook elders worden georganiseerd. Met ruim 70 kramen in een sfeervol uitgelichte en verwarmde Lebuinuskerk behoort deze kerstmarkt tot de topkerstmarkten van Nederland. Naast de kerstkramen wordt de kerstmarkt ondersteund met een muzikaal programma op 2 podia en zijn er diverse workshops. Nieuw dit jaar is de 3d kerststal van kunstenaar Jeroen Teelen. Een primeur voor Nederland. Een kerststal vol met nieuwe interactieve elementen en helemaal in deze tijd. Overigens zal deze bijzondere kerststal blijven staan tot en met 3 koningen in het Westportaal van de Lebuinuskerk."

,,Ook proberen we dit jaar de inrichting nog luisterrijker te maken; de ingang krijgt een bijzondere aankleding en alles wordt sprookjesachtig uitgelicht. De kerstboom is nog weer hoger dan voorgaande jaren. Je merkt, ik ben er echt enthousiast over. We hebben er hier erg veel zin in en hopen dat het publiek het ook weer zal waarderen. Nieuw is ook dat we dit jaar voor het eerst doorgaan op zondag na een feestelijke viering 10 uur, waarbij iedereen welkom is."

De kerstmarkt is een van de evenementen in de Lebuinuskerk die Marco Heemskerk en zijn team professioneel neer weten te zetten. Daarbij zou je bijna over het hoofd zien, dat dit alleen mogelijk is met de inzet van vele vrijwilligers. "Daar zijn we heel dankbaar voor. De kerk is zeker een plek voor verstilling, maar ondertussen gaat het werk hier altijd door. Opbouwen en afbreken, schoonmaken, mensen ontvangen, dingen repareren, noem maar op. Ik vind het mooi dat er ook behoorlijk wat vrijwilligers zonder religieuze betrokkenheid zijn. Daaraan zie je dat de 'Lebuinus' door de stadsgenoten echt wordt gedragen als het belangrijkste monument van de stad, op deze plaats begon de stad.

"Waar veel mensen evenmin niet vaak bij stilstaan", zo zegt Heemskerk, "is dat het beheer en onderhoud van het gebouw al eeuwen wordt gedragen door de kerkgemeenschap, die een relatief bescheiden aandeel van de Deventer bevolking uitmaakt. Dat vergt soms grote inspanningen, net als het feit dat de kerk elke dag en voor iedereen van binnen en buiten de stad wordt opengesteld. Door de kerstmarkt te bezoeken draag je een steentje bij aan het in stand houden van deze belangrijke plek in de stad. De opbrengst van de kerstmarkt gaat immers gewoontegetrouw naar de restauraties en onderhoud van deze kerk.

Entree: €3,- per persoon, kinderen t/m 12 jaar vrij entree

Website www.kerstmarktlebuinusdeventer.nl

Donderdag 12 december 14.00-21.00 uur

Vrijdag 13 december 10.00-21.00 uur

Zaterdag 14 december 10.00-20.00 uur

Zondag 15 december 12.00-17.00 uur

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden