'Tekens in de huid' van Marthe verscheen   vlak voor kerst. Ze tekende ook voor de omslag van het boekje.
'Tekens in de huid' van Marthe verscheen vlak voor kerst. Ze tekende ook voor de omslag van het boekje. (Foto: )

Debuut voor Marthe van der Horst; volwassen worden met littekens

Deventer - Schrijfster Marthe van der Horst liet voorafgaand aan de week van de stilte haar boek 'Tekens in de huid' het levenslicht zien. Ze schrijft over de stilte, de magie van de werkelijkheid maar ook over de effecten van geweld op kinderen.

door Gerreke van den Bosch

,,Het is geschikt voor kinderen vanaf vijftien jaar maar ook voor volwassenen. Het idee werd in 2012 geboren op de berg 'Esprit de la Montage' in Frankrijk. Ik was daar voor een schrijfcursus met theatermensen, journalisten en schrijvers. Om het proces op gang te brengen kregen we ansichtkaarten. Op mijn kaart stond de afbeelding van een varkentje met achter haar een strenge man. Dit was het startpunt voor mijn verhaal in poetische proza. Hoofdpersoon is Big, een meisje van tien jaar. Iedereen noemt haar zo omdat ze dik is. Vaak is zij haar eigen naam vergeten", vertelt Marthe.

Wijde wereld

Het verhaal maakt een ontwikkeling door die van een stapel schriften verdampt tot een boekje van 27 pagina's. ,,Het was een proces van ordenen, schrappen en toevoegen. Ik heb er maanden aan gewerkt maar nu is het tijd om haar los te laten. Zij kan de wijde wereld in."

Tekens in de huid

De titel 'Tekens in de huid' verwijst naar geweld. ,,Big haar vader is gewelddadig, daar krijgt de hoofdpersoon littekens van. Om overeind te blijven zoekt Big iets in haarzelf dat ze fijn vindt: fietsen en schrijven. Het is een overlevingsmechanisme. Het maakt dat ze zich staande kan houden. Eigenlijk is dit boekje niet in een vak te plaatsen. Het heeft een boodschap voor kinderen die het moeilijk hebben. Wat gebeurt er met een kind dat in een gewelddadige omgeving opgroeit? Wat neemt het kind daarvan mee en kan het genezen? Het laat zien dat er altijd iets in jezelf is waar je op terug kan vallen. Iets dat je blij maakt en je energie geeft. Dat geldt natuurlijk ook voor volwassenen, kijk wat je blij maakt en ga daarmee bezig."

Poëziedebuut

Marthe van der Horst beleefde in 2016 haar poëziedebuut. ,,Taal is het instrument waarmee ik zo precies mogelijk mijn verbeelding kan beschrijven. Ik zie Big in mijn fantasie allerlei dingen doen. Dat heb ik beschreven, zo ontstond het verhaal. Pas later koos ik mijn publiek en ordende ik mijn verhaal aan de hand van bouwstenen. Veel verhalen en films zijn gebouwd rond twaalf bouwstenen, zoals de oproep tot avontuur en een crisis. Ik schreef elke bouwsteen van mijn boek apart op een A4tje. Het boek is fictie en beschrijft de reis van meisje tot vrouw. Het snijdt thema's als kritiek en waardering aan en de effecten ervan maar ook de magie in de werkelijkheid. Big verdwijnt als vrouw langzamerhand in wat ze schrijft. Ik heb Big lang bij me gehad. Ben haar trouw gebleven. Het is tijd dat ze gedeeld wordt. Nu kan ze uitvliegen en een rol gaan spelen in de beleving en de verbeelding van de lezers."

Het boek is te koop bij Alternote en Praamstra.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden