Wie maakt Het Verschil in Deventer?

Deventer - In 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien in vrijheid leven. Vrijheid zou ook moeten betekenen dat iedereen zijn eigen keuzes kan maken in opleiding, werk of bijvoorbeeld sport. Of je nu wat ouder bent, een migratieverleden hebt of op welke manier dan ook anders bent.

Wie doet nu net dat beetje meer, wie zet die extra stap om iedereen mee te laten doen? Welke persoon, bedrijf of organisatie brengt daardoor de Deventenaren dichter bij elkaar?

Weet jij nu meteen wie wij bedoelen? Misschien wel je buurman of collega die geld inzamelt om mensen te helpen of een organisatie die zich op een bijzondere manier inzet om iedereen gelijk te behandelen. Die persoon of organisatie verdient een prijs! Vind je ook niet? Draag hem, haar of die organisatie dan voor! Voor de diversiteitsprijs Het Verschil 2020.

Diversiteitsprijs Het Verschil

Het Verschil reikt een prijs uit aan zowel een persoon als een organisatie die het verschil maakt in onze gemeente. Deze mooie en bijzondere prijs bestaat uit een origineel kunstwerk en 500 euro om een activiteit op het gebied van Beter Samen Leven te ondersteunen.

Winnaars 2019

Luisella Lai was de winnaar van de diversiteitsprijs Het Verschil 2019. Zij ontving de prijs voor de tien jaar dat zij theater maakt met Theater Onbeperkt. Dit is een theatergroep voor mensen met en zonder beperking in Deventer. Ieder jaar maakt deze groep een voorstelling over een thema dat te maken heeft met de vooroordelen die de maatschappij over deze groep heeft. In 2019 maakte de theatergroep de film Anders Bekeken waar zo'n 250 figuranten met een beperking en 200 vrijwilligers aan deelnamen.

Mojo51 kreeg de prijs voor het werk dat zij doen voor kleine kinderen tot en met jong volwassenen, die om verschillende redenen net wat minder geluk hebben dan anderen. Ze helpen en ondersteunen hen en zorgen ervoor dat ze hun eigen plek kunnen vinden.

Wie maakt Deventer een beetje mooier?

Ga er even voor zitten en vraag jezelf: wie heeft zich sterk gemaakt tegen discriminatie? Wie heeft verschillen tussen mensen verkleind en bruggen gebouwd? Wie heeft groepen of personen dichter bij elkaar gebracht? Wie is dé persoon of organisatie die opkomt voor mensen die in de verdrukking raken? Kortom, iemand die de gemeente Deventer een beetje mooier maakt.

Inspiratie

De prijs wordt in 2020 voor de zesde keer uitgereikt. Hoe deze prijs ontstaan is? Daar zit een bijzonder verhaal achter. De inspiratie komt van een groep dappere jongeren die in Deventer in 1942, uit solidariteit met hun joodse medestudenten van de tropische landbouwschool, demonstratief een Jodenster gingen dragen. Voor deze actie werden ze opgepakt en drie weken vastgehouden in kamp Amersfoort.

Iemand voordragen?

Goed om te weten: de prijs wordt uitgereikt op zaterdag 21 maart 2020 in de Openbare Bibliotheek in de Deventer.

Wil je iemand voordragen? Super! Dat kan tot vrijdag 14 februari via www.hetverschildeventer.nl

De diversiteitprijs Het Verschil is een initiatief van de Werkgroep Diversiteit van de gemeente Deventer en wordt georganiseerd door het Etty Hillesum Centrum, Amnesty International en het Meldpunt Discriminatie Deventer.

Meer berichten