Foto:

Othello van Shakespeare door Het Nationale Theater

Deventer - In Shakespeare's 'Othello' van Daria Bukvic´ staat racisme centraal.

Othello wordt traditioneel opgevoerd als liefdestragedie over wraak en jaloezie. De gevierde jonge regisseur Daria Bukvic´ breekt met deze traditie en stelt de vraag "Wat betekent het om de enige zwarte man in een witte wereld te zijn" centraal. Gunt die witte wereld Othello zijn succes? Deze gedurfde bewerking van Shakespeares Othello was in 2018 een grote hit in de kleine zalen. Nu, actueler dan ooit, krijgt de voorstelling een reprise in de grote zaal. Op 31 januari in de Deventer Schouwburg.

Generaal Othello benoemt Cassio tot zijn luitenant en passeert daarmee zijn trouwe rechterhand Jago. Jago's wraak is vernietigend. Hij doet Othello geloven dat zijn kersverse echtgenote Desdemona hem ontrouw is; een schaakzet met grote gevolgen.

Daria Bukvic maakte, samen met schrijfster Esther Duysker, een eigenzinnige bewerking van Othello. Confronterend en met een vleugje humor. In haar versie staat racisme centraal en wordt er gespeeld op het scherpst van de snede.

De succesvoorstelling heeft een topcast aangevoerd door Werner Kolf als Othello en Rick Paul van Mulligen als Jago, de rol waarvoor hij werd genomineerd voor de toneelprijs voor de beste mannelijke bijrol. Bukvic' bejubelde voorstellingen Melk & Dadels (2018) en Onze Straat (2019 ) waren ook te zien in de Deventer Schouwburg.

Othello / Het Nationale Theater / Vrijdag 31 januari 2020 / 20.00 uur

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden