Marc de Lobie laat twee pagina's zien die gemaakt zijn om te pitchen.
Marc de Lobie laat twee pagina's zien die gemaakt zijn om te pitchen. (Foto: )

Deventer krijgt een eigen stripboek. Inwoners fungeren als stripfiguur

Deventer - Altijd al stripfiguur willen worden? Grijp dan nu je kans. Marc de Lobie uit Epse geeft een stripboek uit over 'De Bergenvaarders' Het speelt in Deventer ten tijde van 1370.

door Gerreke van den Bosch

Marc de Lobie, eigenaar van uitgeverij syndikaat, is de motor achter de Deventer strip. Hij heeft een sterkte binding met Deventer. Hij is er geboren en zijn familie woont er al een paar honderd jaar.

,,Het verhaal krijgt een onderzochte en onderbouwde historische achtergrond met feiten uit de middeleeuwen. Het wordt een humoristische strip voor jong en oud. We zijn op dit moment bezig met de fondsenwerving voor het 44 pagina's tellende stripboek. Mensen kunnen doneren via voordekunst.nl. Als je meer dan 100 euro doneert, wordt je opgenomen in de strip door tekenaar Joey Potargent. Hij maakt met dit album zijn debuut. Een goed verhaal vol spanning en avontuur verdient een goede schrijver en dat is Kristof Berte. Hij neemt je mee op reis door de modderige straatjes van Deventer, middeleeuwse jaarmarkten en het harde leven aan boord van een kogge. Op weg naar het koude noorden lonkt de belofte van handel en winst in het stadje Bergen waar de boten vol worden geladen met stokvis voor de terugreis."

Deventer Burgerscap

Januari en februari worden gebruikt om geld te genereren. Eind 2020 begin 2021 moet het boek af zijn. Marc geeft stripboeken uit van Nederlandse en Vlaamse auteurs. Daarnaast adviseert hij organisaties op het gebied van historische strips. ,,Ik heb milieukunde gestudeerd maar doe dit werk al 13 jaar. De uitgeverij is ontstaan uit hobby. Ik geef ook advies aan gemeentes over het uitgeven van historische strips. De gemeente Rheden was in 2019 winnaar van de Erfgoedprijs. Met het gewonnen geldbedrag besloten ze dat er een stripboek moest komen over de geschiedenis van de gemeente en daar werk ik aan mee. Het heet De Ridders van Gelre."

De makers willen de strip historisch goed hebben. ,,We hebben veel mensen gesproken die het jaar 1370 goed kenden qua geschiedenis. Een goede bron van informatie hiervoor was Bertus Brokamp van het Deventer Burgerscap." Deventer Burgerscap is een deelgenootschap binnen de Nederlandse Levende Geschiedenis vereniging 'Die Landen van Herwaerts Over'. Zij beelden burgers uit van de Hanzestad Deventer rond haar hoogtijdagen van de late veertiende eeuw en hebben als focus 1370 genomen.

Rond 1370 was Deventer een belangrijke stad. Zij was lid van de Hanze en zogezegd ook de 'princeps inter pares' van de steden van het Oversticht(Overijssel + Drenthe, onderdeel van het bisdom Utrecht, het Sticht). Ze had connecties met onder meer de hertog van Gelre en dreef directe handel met talrijke hanze en niet hanzesteden gelegen tussen Vlaanderen en het Oost-Duitsland van vandaag de dag.

Marc mikt op een oplage van 15.000 exemplaren. Er komt ook een scholeneditie met een extra katern van 16 pagina's boordevol informatie over de Hanze en de middeleeuwse stad. ,,Het is een jaar werken voor de tekenaar. Hij maakt ongeveer een pagina per week. We hebben al een aantal pagina's gemaakt als basis voor de fondsenwerving.Normaal gesproken geef ik mijn strips uit in een oplage van 1500 tot 2000."

voordekunst.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden