Jan Boersma geeft ook korte cursussen boekbinden in kleine groepen.
Jan Boersma geeft ook korte cursussen boekbinden in kleine groepen. (Foto: )

Boekbinder krijgt boeken in het gareel

Deventer - Boeken die uit de band gesprongen zijn of stukgelezen, zijn in goede handen bij boekbinder Jan Boersma (78). Met liefde en precisie weet hij oude en kapotte boeken te repareren.

Door Gerreke van den Bosch

,,Het eerste boek dat ik gebonden heb was mijn eigen boek. Dertig jaar geleden maakte ik vijf verre reizen waar ik verhalen en foto's van maakte. Toen ik in 1997 stopte met werken bij Philips zag ik dat er vanuit CODA een cursus handboekbinden werd aangeboden. Daar ben ik toen naar toe gegaan. Ik heb het geleerd door het veel te doen. Een aantal jaren lag het stil totdat Stichting 't Oude Kinderboek (StOK) mijn pad kruiste," vertelt Boersma.

Vrijwillig

Toen StOK van Zutphen naar Deventer verhuisde, meldde Jan zich aan als vrijwillige boekbinder. ,,We waren in eerste instantie met ons drieën maar de twee anderen zijn gestopt. Ik doe het nu al een aantal jaren alleen. Meestal twee dagdelen per week maar soms ook meer. In eerste instantie werkte ik alleen voor StOk maar dat veranderde toen we naar de Stromarkt verhuisden. De directeur vroeg of ik mee wilde naar de nieuwe locatie niet alleen voor StOK maar ook om boeken van bezoekers te repareren." Om een boek te laten repareren hoef je geen lid van de bibliotheek te zijn. Het is gratis maar een vrije gift wordt voor StOK is welkom. Inmiddels is StOK verhuisd naar Markt 3 in Lochem maar Jan doet nog steeds reparatiewerkzaamheden. ,,Als er overleg is in Lochem neem ik de boeken mee en als het klaar is en er is weer een vergadering, breng ik ze terug. Daarnaast draai ik ook af en toe een cursus boekbinden. Deze start op donderdag 26 maart en is van 10 tot 12 uur."

Actief

Jan zijn werkplek is op de bovenste etage op het Innovatieplein van Bibliotheek Centrum. Een rustige plek met veel licht. ,,Ik heb het hier erg naar mijn zin. Ik heb fijne collega's en ook de bezoekers zijn leuk. Ik ben iemand die graag dingen repareert en zo lang mogelijk gebruikt. Daarbij vind ik het fijn om actief deel te blijven nemen aan de samenleving. De hele dag alleen thuis zitten is niet leuk. Ik geniet hier volop." Het werk is afwisselend en de boekbinder-aan-huis wordt menigmaal met afgeschreven boeken geconfronteerd. ,,Laatst kwam een bezoeker met een exemplaar van 'In de Soete Suikerbol'. Alles wat er kapot aan kon gaan, had het begeven. De naaigaatjes waren zo erg doorgesleten dat je opnieuw naaien wel kon vergeten. Ook waren er stukken papier af van de bladzijden en lag het boek uit de band. Het was echt een uitdaging. Ik heb er een paperback van gemaakt. In totaal ben ik er zeker 12 uur mee bezig geweest. Boeken hebben vaak een emotionele waarde voor mensen."

De boekbinder waagt zich niet aan alle boeken. ,,Oude bijbels, daar begin ik niet aan. Meestal hebben die een leren band, het papier is heel dun en je hebt er aparte lijm voor nodig. Ook als mensen met kostbare boeken komen adviseer ik hen om naar een professional te gaan."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden