Bayv Diboune van de Heeren op de Brink: ''Voldoende horeca in Deventer". (foto Auke Pluim)
Bayv Diboune van de Heeren op de Brink: ''Voldoende horeca in Deventer". (foto Auke Pluim) (Foto: Auke Pluim)

Steeds meer horeca Deventer: We gaan voor gezond en duurzaam

Deventer - Het aantal horecazaken is de afgelopen jaren flink gestegen. Landelijk, maar ook in Deventer. In de Koekstad kwamen er tussen 2012 en dit jaar maar liefst 39 vestigingen bij. Een stijging van 19 procent. Het aantal horecazaken binnen Deventers grenzen ligt nu op 243.

Door Leo Polhuys

De gegevens komen van het marktonderzoekbureau Datalinq. Uit het onderzoek blijkt dat in ons land een toenemende trend is naar gezond, vers en duurzaam. De traditionele kroeg, het Chinese restaurant en de friettent verdwijnen langzaam uit het straatbeeld. Het hippe restaurant waar je iets vegetarisch kunt bestellen, doet het daarentegen erg goed.

Natuurlijk product

Doris van Loo: ''Gezond eten is wel belangrijk, maar ik let er niet de hele dag op. Ik werk zelf in de horeca in Deventer en merk eigenlijk helemaal niet zo dat er nu echt veel gezond of vega wordt besteld. Ik verkoop onder meer brood, en dat is natuurlijk op zich al een gezond en natuurlijk product. ''

Barry Wagenaar, die met Doris aan het winkelen is in de binnenstad, eet wel eens vegetarisch, maar is geen vegetariër. ''Ik ga wel eens naar Davo en daar hebben ze best goed eten. Mijn zoon en zijn vriendin zijn allebei veganistisch, dus dat is weer een stap verder.''

Karin Davelaar bezoekt wel eens een café, maar alleen met vrienden. ''Ik denk dat er in Deventer genoeg bruine kroegen zijn. Maar in het Westen, waar ik oorspronkelijk vandaan kom, zijn ze toch een zeldzaamheid geworden.'' Wat bestelt de Deventerse in het restaurant? ''Geen vlees, want dat eet ik bijna niet meer. Een broodje met salade, dat gaat er bij mij wel in. Als ik ergens iets bestel, let ik toch ook een beetje op duurzaamheid. Ik hoef niet zo nodig een avocado midden in de winter te eten. Ik denk dat het goed is als restaurants zich richten op lokale producten zodat we niet alles van de andere kant van de wereld hoeven te halen. Dat is niet zo goed voor het milieu.''

Moestuin

Hoe denkt de horeca zelf over de ontwikkelingen in de sector? Bady Diboune van De Heeren op de Brink vertelt dat zijn horecagelegenheid niet uitsluitend op de gezonde toer zit. Hij stopt even met het schoonspuiten van zijn stoep, om met de verslaggever en fotograaf te praten. ''We zijn niet specifiek op een bepaalde doelgroep gericht. Maar we houden bijvoorbeeld wel rekening met mensen die glutenvrij willen eten, dat hoor je steeds vaker.''

De van oorsprong Franse horecaman ziet wel om zich heen dat gezonde horecazaken als paddenstoelen uit de grond schieten. ''Ik hoop natuurlijk voor de betrokken ondernemers, dat ze het redden, want de huur die je tegenwoordig moet betalen, is ook niet mis. Ik denk dat er op dit moment voldoende horeca is in Deventer. Je kan wel iets nieuws beginnen, maar dan moet je wel met iets speciaals komen. Denk bijvoorbeeld aan groente uit je eigen moestuin. daarmee onderscheid je je van andere horecazaken.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden