Na de eerste ingrijpende hartoperatie van haar dochter Jade (midden) kwam Melissa in contact met Stichting Hartekind. (Foto: Judith Bosch)
Na de eerste ingrijpende hartoperatie van haar dochter Jade (midden) kwam Melissa in contact met Stichting Hartekind. (Foto: Judith Bosch) (Foto: Judith Bosch)

Niet elk hartje klopt op Valentijnsdag

Deventer - ,,Het was hartverscheurend om haar daar te zien liggen", huivert Melissa Steenbergen uit Deventer. ,,Nét een jaar oud. Zó klein, op de Intensive Care. Aan allerlei draden en apparaten." Haar dochtertje Jade rent in de speeltuin intussen van de schommels naar het klimhuisje. ,,Aan de buitenkant zie je niets bij een Hartekind, maar er kan veel aan de hand zijn."

Door Rudy Brouwer

Jade (4) is geboren met meerdere gecompliceerde hartafwijkingen. Kort na haar eerste verjaardag onderging ze in het Wilhemina Kinderziekenhuis in Utrecht een hartoperatie, die uiteindelijk ruim vijf uur duurde. ,,Haar hartje lag een kwartslag gedraaid en niet normaal links, maar meer aan de rechterkant van het borstbeen", legt moeder Melissa uit. ,,Dat maakte het extra gecompliceerd. Er zijn maar weinig mensen die beseffen hoeveel impact het heeft als je kindje wordt geboren met een hartafwijking."

Lotgenoten

Na die eerste ingrijpende operatie kwam Melissa in contact met Stichting Hartekind. ,,Ik kreeg sterk de behoefte om ervaringen en gevoelens met lotgenoten te delen", zegt de nu 36-jarige Deventerse. ,,Via hun sociale media kwam er een oproepje om een presentatie te geven en dat was toevallig op de school van mijn nichtjes. Daar werd een kidsrun voor dat goede doel gehouden. Ik was bloedzenuwachtig, maar heb die kinderen verteld: jullie gaan hardlopen voor deze stichting, nou dit doen ze!"

Pacemaker

In de jaren na haar operatie kwakkelt Jade steeds meer met haar gezondheid. Ze is erg moe en heeft weinig energie. Haar hart gaat langzaam achteruit en slaat steeds minder slagen per minuut. Er ontstaan hartritmestoornissen. De kleine meid wordt opnieuw geopereerd en krijgt een pacemaker, eind november 2019. ,,Dat betekende niet rennen, klimmen, buitenspelen en gymen", weet Melissa. ,,Maar Jade is volledig hersteld en kan nu weer lekker naar school." Door haar vrijwilligerswerk voor de Stichting Hartekind weet Melissa echter ook dat komende vrijdag niet vanzelfsprekend elk hartje klopt op Valentijnsdag.

Elk jaar worden er in Nederland zo'n 1500 kinderen geboren met een hartafwijking en er overlijden jaarlijks 150 kinderen aan de gevolgen daarvan. Een hartziekte is op dit moment de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen tot 16 jaar. Daarom vraagt de Stichting Hartekind deze week landelijk aandacht voor kinderen met hartproblemen. Op vrijdag 14 februari a.s. wordt de actieweek afgesloten met het Hartekind Gala in de Fokker Terminal in Den Haag. Meer informatie over de actieweek: www.hartekind.nl

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden