Hannah Wuijster (l) en Gerja Meima met het gietijzeren beeld dat is bestemd voor de winnaars.
Hannah Wuijster (l) en Gerja Meima met het gietijzeren beeld dat is bestemd voor de winnaars. (Foto: )

Deventer beloont compassie met prijs. Wie maakt het verschil?

Deventer - Heb jij een buurman of collega die zich inzet om anderen te helpen of ken je een organisatie die zich hard maakt om iedereen gelijk te behandelen? Dan kun je hen aanmelden voor diversiteitsprijs 'Het Verschil 2020'.

Door Gerreke van den Bosch

Het Verschil reikt een prijs uit aan zowel een persoon als een organisatie die het verschil maakt in Deventer. ,,Dit bestaat uit een kunstwerk en 500 euro om een activiteit op het gebied van Beter Samen Leven te ondersteunen. We reiken deze prijs voor de zesde keer uit, samen met de Werkgroep Diversiteit, Amnesty International en het Meldpunt Discriminatie Deventer", vertelt Gerja Meima directeur van het Etty Hillesum Centrum.

Jodenster

Vrijwilligster Hanna Wuijster van Meldpunt Discriminatie: ,,Achter het ontstaan van de prijs zit een bijzonder verhaal. De inspiratie komt van een groep dappere jongeren die in Deventer in 1942, uit solidariteit met hun joodse medestudenten van de tropische landbouwschool, demonstratief een Jodenster gingen dragen. Voor deze actie werden ze opgepakt en drie weken vastgehouden in kamp Amersfoort."

Bruggen slaan

Iedereen die zich inzet voor minderheden kan voorgedragen worden. ,,Het gaat om organisaties en mensen die bruggen slaan en het mogelijk maken dat anderen die bijvoorbeeld een handicap hebben of hulpbehoevend zijn kunnen blijven functioneren in de maatschappij. Vorig jaar ging de prijs naar Luisella Lai voor de tien jaar dat zij theater maakt met Theater Onbeperkt. Dit is een theatergroep voor mensen met en zonder beperking in Deventer. Mojo51 kreeg de prijs voor het werk dat zij doen voor kleine kinderen tot en met jong volwassenen, die om verschillende redenen net wat minder geluk hebben dan anderen. Ze helpen en ondersteunen hen en zorgen ervoor dat ze hun eigen plek kunnen vinden. We hebben tot nu toe 10 aanmeldingen. Vorig jaar hadden we er 45 maar wat ons betreft is 40 okay. Ga er even voor zitten en vraag jezelf: wie heeft zich sterk gemaakt tegen discriminatie? Wie heeft verschillen tussen mensen verkleind en bruggen gebouwd? Wie heeft groepen of personen dichter bij elkaar gebracht? Wie is dé persoon of organisatie die opkomt voor mensen die in de verdrukking raken? Kortom, iemand die de gemeente Deventer een beetje mooier maakt", aldus de dames.

Wie heeft groepen of personen dichter bij elkaar gebracht?

Beoordeling

De laatste dag van aanmelding is 14 februari. Gerja: ,,Daarna buigt de werkgroep zich over de voordrachten. Er is altijd iemand van buiten de werkgroep die meedenkt. Dit jaar is dat Bep Spa. Uit de voordrachten wordt een shortlist gemaakt van 5 personen en 5 organisaties. Deze 10 worden voorgelegd aan de jury. Deze bestaat uit een afvaardiging uit het maatschappelijk veld, cultuur, sport, onderwijs, politiek en sociale teams. Twee personen uit de werkgroep geven de jury toelichting. De jury krijgt een week van tevoren de stukken."

De uitreiking is feestelijk. ,,Eerder hielden we het in het Etty Hillesum Centrum maar dat is te klein geworden. Daarom houden we het nu in de bibliotheek aan de Stromarkt 18. Wethouder Carlo Verhaar doet de uitreiking op zaterdagmiddag 21 maart. Het is voor iedereen gratis toegankelijk."

De prijs is bestemd voor de hele gemeente Deventer dus ook voor omliggende dorpen. Voordragen kan via het formulier op de website en door de ingevulde flyer van Het Verschil op te sturen naar het Etty Hillesum Centrum. Vul het formulier zo volledig mogelijk in.

https://hetverschildeventer.nl/

Meer berichten