Wim Jansen moet nog heel wat boeken versjouwen voor het oude ziekenhuis leeg is.
Wim Jansen moet nog heel wat boeken versjouwen voor het oude ziekenhuis leeg is. (Foto: )

Rode Kruis slaat nieuwe bladzijde om; nieuwe bestemming gebouw

Deventer - Alle boeken, dvd's, cd's en platen die in zich het voormalige Geertruidenziekenhuis bevinden worden binnenkort overgebracht naar het Rode Kruisgebouw. De boekenclub van het Rode Kruis houdt aan de Gooszenstraat 10 iedere eerste en derde zaterdag van de maand een boekenmarkt.

Door Gerreke van den Bosch

In het magazijn in het ziekenhuis is het een wir-war van gangen en kamers. Daar waar eerst rijen met bedden stonden met patiënten, staan nu boekenkasten. ,,We krijgen vaak stapels dozen vol boeken gedoneerd", zegt Wim Jansen, coördinator van de boekenclub. Hij is er heel erg blij mee. Al neemt het Rode Kruis niet alles meer aan. ,,Een 24-delige encyclopedie wil niemand meer. Die kan rechtstreeks naar het oud papier."

Juweeltjes

Jansen zoekt met zijn groep de boeken uit en hangt er een prijsje aan. Meestal één of twee euro. "Soms zit er een juweeltje tussen. Die kosten dan wel wat meer." De boekencoördinator is al ruim tien jaar in de weer met boeken. ,,Het leuke van dit werk is dat je met allerlei mensen aan de praat raakt. En soms scoor je met een duur boek. Jaren geleden hadden we met een boekverkoop waarbij de boeken 50 cent kosten, 400 euro binnengehaald. Later toen we aan het opruimen waren bracht iemand nog wat boeken, toen ik checkte op internet bleek een boek 800 euro waard te zijn. We verkochten het voor 450 euro dus door slechts één boek te verkopen werd de opbrengst verdubbeld," zegt hij met een glimlach op zijn gezicht.

De opbrengst was eerder altijd voor de sociale hulp van het Rode Kruis maar de activiteiten zijn gestaakt. ,,De ruimten die hiervoor gebruikt werden in het Rode Kruis gebouw komen leeg te staan en daar gaan we nu de boeken verkopen. Het geld gaat nu naar de cursussen Eerste Hulp aan kinderen en baby's en voor cursussen reanimatie. Door korting op het cursusgeld te geven, hoopt het Rode Kruis ook mensen op te leiden voor wie de cursus tot nu toe te duur was. We willen als we de zaken enigzins op orde hebben ook een ruimte creëren waar mensen rustig kunnen zitten met koffie en koek."

Jansen loopt met zijn vrijwilligers door de gangen van het magazijn. In een kamer vol met geluidsdragers wijst hij op een plaat. "Die is nog best veel waard. Mooi voor verzamelaars. En kijk die film! Die dvd is niet meer verkrijgbaar. Nostalgie."

Er is nog veel werk aan de winkel en de boekenploeg zoek enthousiaste vrijwilligers met affiniteit voor boeken die kunnen helpen. ,,Het gaat dan om rubriceren en het bemannen van de kassa. We zijn iedere eerste en derde zaterdag van de maand open tussen 10.00 en 15.00 uur in het Rode Kruisgebouw aan de Gooszenstraat 10 in Deventer. We hebben ook een locatie aan de Golstraat. Daar zitten we al ruim tien jaar die blijft gewoon doordraaien. Het enige nadeel daar is dat het alleen open kan met mooi weer omdat er boeken buiten moeten liggen."

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden