Twentolmonument in Deventer centraal in MAX-podcast Verstilde Verhalen

Deventer -  Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo'n 4000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van twaalf van deze - voor de meeste mensen onbekende - monumenten. 

Deventer – Het Twentol monument – is te beluisteren vanaf woensdag 12 februari
Deze aflevering van Verstilde Verhalen vertelt het dramatische verhaal van verzetsvrouw Corry Bosch in Deventer. Een uur voor de bevrijding van Deventer is Corry, samen met vier leden van de verzetsgroep waar zij inzat, gefusilleerd. Het zesde lid was al eerder omgekomen bij een brand in de Twentol-oliefabriek, waar de verzetsgroep zich schuilhield. In de aflevering zijn diverse neven van Corry te horen. Ze vertellen over hun tante, hoe ze in het verzet kwam en wat voor vrouw het was. Ook wordt er ingegaan op hoe Deventer de bevrijding beleefde, terwijl in het feestgedruis de lijken van de verzetsgroep door de stad naar de kerk werden gedragen.

Ook wordt de zoektocht gestart naar het zevende lid van de verzetsgroep. Hij is de dans ontsprongen, maar waarheen en wat was zijn rol? Sinds het moment van zijn verdwijning heeft niemand ooit nog contact met hem gehad, laat staan over wat er nou precies is gebeurd. In Verstilde Verhalen is voor het eerst te horen waar dit zevende lid is gebleven. En op het Twentolmonument staat ook, als enige in Nederland, een Duitse naam. Wat doet deze naam daar?

Verstilde Verhalen maakt de oorlog tastbaar. Feiten worden in een ander perspectief gezet, doordat kleine en persoonlijke verhalen een podium krijgen. Met nabestaanden, getuigen en mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming of het onderhoud van het monument. De twaalfdelige serie tekent verhalen op uit alle hoeken van het land.

Elke woensdag een nieuwe aflevering
www.MAXVandaag.nl, www.nporadio1.nl, NPO Radio 1-app en de bekende streamingsdiensten

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden