Feestelijke opening duurzaam studentencomplex Deventer

Deventer - Studentenhuisvester DUWO opent woensdag 12 februari het nieuwe duurzame studentencomplex 't Kwartier in Deventer.

Het complex met 139 woningen is 'all electric', nagenoeg CO2-neutraal en gebruikt een bijzondere techniek voor verwarming. Daarmee is ook de link gelegd naar de bijzondere gastspreker die ter gelegenheid van de opening voor het voetlicht treedt: TEDx-spreker en trendwatcher Ruud Veltenaar met zijn eigen heldere visie op een duurzame toekomst en de rol van de vastgoedsector daarin.

't Kwartier is het eerste grote studentencomplex van deze omvang in Deventer, gebouwd in het Havenkwartier. Het is volledig gericht op het duurzame wonen van de toekomst: geen gas, maar uitsluitend duurzame stroom. Op het dak liggen zonnepanelen om die stroom op te wekken, elektrische warmtepompen zorgen voor verwarming en warm tapwater. De duurzaam opgewekte warmte bereikt kamers en gangen dankzij zogenoemde 'betonkernactivering'. Dat is een slim verwarmingssysteem waarbij water met lage temperatuur door leidingen in de kern van de betonnen vloer wordt gepompt. Binnenruimten krijgen zo een gerieflijke temperatuur. Koelen in de zomer is ook mogelijk. Het systeem zorgt bovendien voor een gezond binnenklimaat, mede dankzij de CO2- gestuurde mechanische ventilatie. Uiteraard is er ook energiezuinige ledverlichting. Dankzij alle maatregelen is het studentencomplex nagenoeg CO2-neutraal.

Niet duur duurzaam wonen
De studentenstudio's zijn zelfstandig (eigen keuken, badkamer en wc) en het merendeel is 24 m2 groot. Het idee dat duurzame woningen altijd duur zijn, gaat hier niet op. Na aftrek van huurtoeslag kosten de meeste woningen niet meer dan 315 euro huur in de maand. Ook de wat duurdere studio's blijven in huur ver onder de 400 euro per maand.

Common Room
Het complex is sinds eind november volledig bewoond. De studio's waren in een oogwenk verhuurd. De bewoners hebben er een leuke woonplek. Het herontwikkelde Havenkwartier, een 100 jaar oud binnenhavengebied aan de IJssel, is inmiddels een hippe wijk waar cultuur, horeca en creativiteit floreert.
't Kwartier heeft verder een leuk ingerichte common room, waar de bewoners kunnen loungen, studeren en gamen enz. Andere voorzieningen in het complex zijn een fietsenstalling, een wasserette en een lift. Nog een paar pré's: tien minuten lopen naar de Saxion Hogeschool, bushalte op honderd meter en natuurlijk het uitzicht op historisch Deventer en de IJssel!

Het ontwerp voor het complex is van Te Kiefte Architecten en geïnspireerd op het omliggende industriële erfgoed. De bouw werd door Plegt-Vos Bouwgroep uitgevoerd.

Ruud Veltenaar
't Kwartier is voorbereid op een duurzame toekomst. Trendwatcher Ruud Veltenaar kan waarschijnlijk vertellen hoezeer. Hij is gastspreker tijdens de opening en geeft in zijn 'inspiriment' een helder beeld van hoe duurzaamheid er in de toekomst uit moet zien, waarbij hij laat zien waarom we op een markeerpunt in onze geschiedenis staan. De snelheid waarmee technologieën zich ontwikkelen, ligt beduidend hoger dan die waarmee onze menselijke hersenen de veranderingen kunnen verwerken. Het is het moment waarop we moeten beseffen dat de economie in dienst van de planeet moet staan en niet andersom. Ook de rol van duurzaam vastgoed komt aan de orde.
 

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden