Boek met foto's van de verzetsgroep die in de Twentolfabriek zat op 10 april 1945
Boek met foto's van de verzetsgroep die in de Twentolfabriek zat op 10 april 1945 (Foto: Marsha Walraven)

Het Raadsel van Twentol in Deventer

Deventer - Er is een podcast online gegaan die gaat over de geschiedenis van het Twentoldrama. Het is een reportage van Omroep MAX en NPO radio 1. 

Deze aflevering van Verstilde Verhalen vertelt het dramatische verhaal van verzetsvrouw Corry Bosch in Deventer. Een uur voor de bevrijding van Deventer is Corry, samen met vier leden van de verzetsgroep waar zij in zat, gefusilleerd. Het zesde lid was al eerder omgekomen in een brand in de Twentol-oliefabriek, waar de verzetsgroep zich schuil hield. In de aflevering zijn diverse neven van Corry te horen. Ze vertellen over hun tante, hoe ze in het verzet kwam en wat voor vrouw het was. Ook wordt er ingegaan op hoe Deventer de bevrijding beleefde, terwijl de lijken van de verzetsgroep door de stad naar de kerk werden gedragen in het feestgedruis.

Verzetslid zoek
Ook wordt de zoektocht gestart naar het zevende lid van de verzetsgroep. Hij is de dans ontsprongen, maar waarheen en wat was zijn rol? Sinds het moment van zijn verdwijning heeft niemand ooit nog contact met hem gehad, laat staan over wat er nou precies is gebeurd. In Verstilde Verhalen is voor het eerst te horen waar dit zevende lid is gebleven. En op het Twentol monument staat ook, als enige in Nederland, een Duitse naam. Wat doet deze naam daar?

In de eerste drie weken dat de podcast online staat hebben al zo’n 7500 mensen naar de nieuwe podcast Verstilde Verhalen geluisterd. Daarmee is de serie de top 50 binnengekomen van de Chartable-lijst, waarin alle podcasts van Nederland zijn opgenomen.

Verhalen achter oorlogsmonumenten

Oorlogsmonumenten als herinnering aan de Tweede Wereldoorlog: er zijn er zo’n 4000 van in Nederland. Achter al deze gedenktekens schuilt een verhaal. De MAX/NPO Radio 1-podcast Verstilde Verhalen vertelt het verhaal van twaalf van deze - voor de meeste mensen onbekende - monumenten. De podcast is te beluisteren op nporadio1.nl en de bekende streamingdiensten.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden