Bert 'Tiësto' Bosman met zijn favoriete cd 'Lets Dance.' Bert: ,,Ik draaide 9 jaar lang als resident dj in de Business club van Go Ahead Eagles en heb maar drie keer gemist."
Bert 'Tiësto' Bosman met zijn favoriete cd 'Lets Dance.' Bert: ,,Ik draaide 9 jaar lang als resident dj in de Business club van Go Ahead Eagles en heb maar drie keer gemist." (Foto: )

Bert Bosman kiest voor gezondheid: 'Ik stop Disc met pijn in mijn hart’

Deventer - Dj en muziekkenner Bert Bosman (66) van Musicshop Disc draait 1 september de deur van zijn platenzaak voorgoed op slot. Mooie liedjes duren niet lang maar Bert wist het toch 44 jaar uit te zingen in zijn vak.

Door Gerreke van den Bosch

Bert kwam in 1973 uit Doetinchem naar Deventer op jacht naar een baan als DJ. Deze kreeg hij in de Safariclub. ,,Ik draaide daar drie jaar, tot ik een aanbieding kreeg voor het zomerseizoen in Renesse. Ik kon daar bakken met geld verdienen. Bij Safari wilden ze me niet laten gaan. 'Je bent de beste DJ ooit', zeiden ze. Ik heb er een week over nagedacht maar ben wél naar Zeeland vertrokken. In 1976 kwam ik terug en ging in de Lange B boven platenzaak Fresi Disco wonen. Het meisje dat de verkoop deed, wilde af en toe graag lunchen en dan riep ze onderaan de trap: Bert, wil je even invallen? Ik vond het wel leuk, plaatjes draaien en verkopen. De grote baas vond mij zeer gedreven en na negen maanden in de verkoop werd ik filiaalhouder. Er waren vier filialen door heel Nederland. De verkoop van Deventer werd gedaan via Almelo. Dat was niet handig want de smaak van het Deventer publiek is anders dan in Almelo. Als ik bijvoorbeeld vroeg om twaalf platen van Rumours van Fleetwood Mac kreeg ik er twee. In Deventer was de smaak meer popgericht, beetje mainstream," weet Bert.

Muziekkennis

Bert wist van zijn passie zijn werk te maken. Hij kreeg het zelfs voor elkaar dat hij bij Fresi zélf de inkoop mocht doen. ,,Dat wierp voor Fresi wel haar vruchten af want de verkoop ging met sprongen omhoog. Nadat de zaak werd overgenomen verkaste Bert van de ene naar de andere muziekzaak in de regio. ,,Het was een puinhoop," zegt hij met een zucht. ,,In 1985 dacht ik: het wordt een keer tijd voor mezelf. Als tiener riep ik altijd: ooit begin ik nog eens mijn eigen platenzaak. Het was mijn ultieme droom. Op 28 maart in 1985 opende ik dus deze winkel aan de Smedenstraat. Mijn 35- jubileum dit jaar? Dat vier ik ingetogen met mezelf", zegt hij terwijl hij een Kleenex uit de doos bij de kassa trekt.

Walhalla

Meer dan drie decennia viste de muziekliefhebber overal naar het neusje van de zalm. ,,Ik had alleen al 900 verschillende titels op CD van de 2000 die leverbaar waren. Via een collega kwam ik aan een adres in Mönchengladbach. Dat was een Walhalla! Ze hadden, om iets te noemen, Genesis met 12 titels op Cd. In Nederland waren er maar 2 of 3. Reden voor mij om iedere maand 1 keer naar Duitsland te rijden. Zo had ik titels die in Nederland nog niet in de bakken stonden. Klanten vroegen vaak hoe het kwam dat ik titels had die andere platenzaken niet hadden."

Grote idool

Als er een ouder stel binnenkomt vraagt Bert of hij ze kan helpen. Ze vragen naar een bepaald nummer van Julio Iglesias. Hij weet direct welke ze bedoelen en gaat op zoek. Het echtpaar verlaat tevreden de winkel met een verzamelbox van hun grote idool. Het is niet alleen Bert zijn collectie die mensen van heinde en ver trekt maar ook zijn muziekkennis. Johan Derksen kwam en vertrok niet alleen met tassen vol bijzondere releases maar ook met een gouden tip van Bert: 'Luister eens naar Blackberry Smoke.' ,,Het was een schot in de roos. Ik wist dat hij van Lynyrd Skynnard hield. Hij heeft de cd helemaal grijsgedraaid bij Radio Rijnmond."
Volgens Bert is humor in de zaak heel belangrijk. Het is de toon die de muziek maakt. ,,Geen ja, nee en amen. Soms komen mensen vragen om een bepaald nummer maar dan weten ze de artiest niet. Ze staan dan met een denkbeeldig gitaartje in de handen en zeggen, het gaat zo: lalala. Dan zeg ik: als u gaat zingen, dan houd ik de kassa even vast," vertelt hij met een lach.

Toekomst

Serieuzer wordt hij als het gaat over stoppen. Hij werd vorig jaar juli opgenomen in het ziekenhuis met hartfalen. Zijn linkerhartkamer pompte het vocht niet goed weg. ,,Ik verliet het ziekenhuis na elf dagen en 26 kilo aan vocht lichter. De zaak was al die tijd gesloten want ik heb geen personeel. Toen ben ik eens goed gaan nadenken. Mijn gezondheid is het allerbelangrijkste. Het is met pijn in het hart dat ik stop maar het is beter zo. Ik heb groene vingers , houd ook van fietsen en wil graag met muziek bezig blijven. Waarschijnlijk ga ik iets doen bij Deventer Radio. Ik heb negen jaar lang voor Deventer Omroep het programma SixtiesAlive gemaakt, over de Deventer muziekscene in de jaren 60. Het was leuk om muziek te draaien die hier werd gespeeld. Deventer was de derde Beatstad van Nederland. We hadden een heel eigen popcultuur met 45 bandjes!"

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden