Ben (l), Lucas en Esther laten zich inhuren en maken ook zelf gebruik van de mogelijkheden van LETS.
Ben (l), Lucas en Esther laten zich inhuren en maken ook zelf gebruik van de mogelijkheden van LETS. (Foto: )

'LETS' goed gevoel en lonend systeem

Deventer - LETS-Deventer zoekt Deventenaren die spullen of diensten aanbieden. ,,Wij zijn een bijzondere club die naoberschap met een twist bieden", zegt bestuurslid Lucas Lambers.

Door Gerreke van den Bosch

,,Wat ons onderscheidt van andere noaberschappen en netwerken is dat wij bestendig zijn. Veel initiatieven verdwijnen na verloop van tijd. Wij denken dat het ligt aan vraagverlegenheid. Uit onderzoek blijkt dat er veel aanbod is maar de vraag achterblijft. Mensen vinden het vervelend om een kwetsbare partij te zijn. Ze willen niet steeds om hulp vragen. Ze willen graag iets terugdoen maar dat lukt vaak niet. Bij ons vraag je niet: wil je mij helpen? Je huurt iemand gewoon in. Wij werken met een eigen betaaleenheid," zegt Lucas. Samen met Ben Hijink en Esther Smit vormt hij het bestuur.

Zonde

Esther Smit: ,,Het is een gezellige vereniging van mensen die graag iets voor een ander willen doen en het zonde vinden om spullen weg te gooien. Je wordt voor nog geen euro per maand lid, vervolgens kun je diensten en spullen aanbieden op onze website www.letsdeventer.nl. We betalen elkaar uit in 'Devi's' en vormen op die manier een schaduweconomie. De vereniging maakt al ruim twintig jaar het verschil voor zowel rijk, arm, jong als oud."
Esther maakt zelf regelmatig gebruik van het systeem. ,,Ik ben alleenstaande ouder en heb niet alle expertise in huis. Als er iets kapot gaat, hoef ik me niet schuldig te voelen als ik om hulp moet vragen. Ik lever zelf ook diensten en dan spaar ik Devi's. Je kunt ook spullen verkopen. Wij hebben hergebruik hoog in het vaandel staan. LETS maakt niet alleen veel mogelijk met weinig geld maar streeft ook naar een zo gelijk mogelijke waardering van werk. We streven naar een betere wereld waarin handel plaatsvindt tussen mensen die elkaar kennen."

Sociale club

LETS is voor iedereen die mee wil doen, ongeacht leeftijd, inkomen of sekse. Deventenaren en mensen uit de omliggende dorpen, mensen die al weten wat ze kunnen en mensen die dat willen ontdekken zijn welkom. Ben Hijink:,,We hebben een geweldig registratiesysteem. Je betaalt 10 euro per jaar en je gegevens blijven binnen een bepaalde kring. Het is niet zo, dat je akkoord moet gaan met cookies, waarna je surfgedrag vervolgens op straat ligt. Voor een deel zijn wij een sociale club die zich graag inzet voor een ander zonder in een afhankelijkheidsrelatie te zitten. Het is gelijkwaardig. Zelf zet ik mij in als klusser, net als Lucas, en help met laptopproblemen."

Volgens Lucas kleeft er een aureool van geitenwollen sokken aan LETS dat ontstond in tijden van crisis. ,,We zijn een vereniging en staan sinds 27 augustus 1998 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Lang was het een gezellige vrienden- en kennissenclub van gelijkgestemde ideële mensen. Er werd weinig aan promotie en werving gedaan. Het ledenaantal is sinds de oprichting beperkt maar stabiel. We hebben bewezen dat het systeem werkt en willen groeien en actiever handelen. Meer leden betekent immers meer diversiteit in vraag en aanbod." Ben: ,,Het is een lonend syteem. Je krijgt er een gevoel bij. We hebben ook een kletscafé en gaan ruilmiddagen opzetten."

Je kunt direct beginnen met handelen door advertenties aan te maken van je vraag- en aanbod. Als het even kan òòk met foto's erbij. Je hebt bij aanvang geen Devi's nodig. Leden van de Deventer Schoon Familie kunnen een LETS-lidmaatschap betalen met 'Cambi's'.

letsdeventer.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden