Stadsdichter Robin Bleeker is burgemeester van de Boekenweek. (foto Gert Perdon)
Stadsdichter Robin Bleeker is burgemeester van de Boekenweek. (foto Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Stadsdichter trapt Boekenweek 2020 af

Deventer - Deventer stadsdichter Robin Bleeker opent op 7 maart de Deventer Boekenweek 2020. Hij is zeer vereerd met het feit dat hij de aftrap mag geven. Uiteraard door het voordragen van een gedicht dat door hem speciaal ter gelegenheid van het Boekenfeest wordt geschreven.

Door Leo Polhuys

''Ik heb nog geen idee welke kant het opgaat met dat gedicht", zegt Bleeker, zittend aan de grote tafel in de hal van de bibliotheek. ''Maar goed, ik heb nog even de tijd. Het gedicht moet natuurlijk wel een link hebben met het thema van de Boekenweek: dwarsdenkers en rebellen. Nu ga je me natuurlijk vragen of ik zelf iets met dit thema heb, maar daar heb ik niet direct een antwoord op. Ik voel mezelf geen dwarsdenker, maar ook geen rebel. Het is in elk geval een thema waar je wel iets leuks op kunt bedenken.''

Burgemeester

Hoe het gedicht er ook uit komt te zien, het zal wel in begrijpelijke taal gesteld zijn. ''Poëzie hoeft niet zo hoog verheven te zijn, ''zegt Bleeker. ''Ik kan me best een beetje aanstellen als ik een gedicht schrijf, maar de mensen moeten het wel kunnen behappen Ze moeten snappen waar het over gaat..'' Bleeker haalt zijn inspiratie onder meer uit de stad waarin hij woont. ''Bepaalde voorwerpen die ik zie, gebouwen, of alledaagse situaties die ik meemaak.'' Bleeker opent niet alleen de Boekenweek, hij treedt tijdens dit evenement ook op als Boekenweekburgemeester. Dat betekent onder meer dat hij diverse programma onderdelen zal bezoeken.

Jeugdzonde

Bleeker heeft tot nu toe nog geen dichtbundels geproduceerd. ''Dat wil zeggen: alleen een kleintje, lang geleden. Beschouw het maar als een jeugdzonde. Maar ik denk wel dat het publiek in de loop van dit jaar iets kan verwachten. Er ligt genoeg werk op de plank voor de samenstelling van een bundeltje.'' Komt de stadsdichter zelf een beetje aan lezen toe? ''Als je me vraagt naar iemand die me boeit, dan zou ik de naam van de inmiddels overleden schrijver Menno Wigman willen noemen. Maar ook auteurs als Jeroen Brouwers of Gerard Reve lees ik graag.'' De jonge Deventenaar heeft eerdere edities van de Boekenweek met plezier gevolgd. ''Ik lees de Boekenweekgeschenkjes altijd, en de Cursiefjes in de kroeg vind ik erg leuk en als er een schrijver is die me aanspreekt, bezoek ik deze dan ook graag. Het programma biedt dit jaar ook weer heel veel interessants, het is erg breed samengesteld. Veel diverser dan ik vroeger had gedacht."

Bleeker is inmiddels wel gewend om voor gezelschap voor te dragen. ''Sinds ik stadsdichter ben, word ik ook regelmatig gevraagd om bij verenigingen of gezelschappen iets voor te dragen. Het stadsdichterschap levert me in die zin wel bekendheid op. Ik ben natuurlijk ook vanwege mijn functie gevraagd om de Boekenweek te openen.'' De aftrap voor de Boekenweek wordt op 7 maart om 16.00 uur gegeven in de Bibliotheek aan de Stromarkt. De toegang is gratis.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden