Laetitia van der Lans uit Deventer is hoofd geworden van de afdeling levensbeschouwelijke programma's van KRO -  NCRV. (foto KRO-NCVR)
Laetitia van der Lans uit Deventer is hoofd geworden van de afdeling levensbeschouwelijke programma's van KRO - NCRV. (foto KRO-NCVR) (Foto: KRO - NCRV)

Laetitia van der Lans hoofd bij KRO-NCRV: 'Ik kan veel betekenen voor mensen'

Deventer - Deventerse Laetitia van der Lans (1965) is sinds kort hoofd van de afdeling Levensbeschouwing van KRO – NCRV. Ze geeft leiding aan 35 medewerkers, die programma's maken voor radio, televisie, podcast of internet.

Door Leo Polhuys

Laetitia is opvolger van Leo Fijen, die gedeeltelijk met pensioen is. Ze kreeg eind 2018 de vraag of ze misschien eens na wilde denken over een nieuwe functie. ''Een spannende vraag, want het is best een pittige functie. Zo geef ik inhoudelijk leiding aan de programma's en moet ik er onder meer voor zorgen dat de identiteit van KRO-NCRV herkenbaar blijft in de programmering. Ook ben ik verantwoordelijk voor de financiën die nodig zijn om de programma's te maken.''

Zalige Zalm

Er is nog een reden waarom Laetitia niet zomaar ''ja'' zei. In Deventer geeft ze samen met haar man Marcel Holl leiding aan De Zalige Zalm, bureau voor geloofscommunicatie. Dat bestaat nu elf jaar en groeit enorm. De uitgeverij biedt kerken in heel Nederland een online platform om hun kerk- en parochiebladen te maken, verzorgt het drukwerk en biedt als extra foto's en artikelen aan. Daarnaast geeft het team presentaties en trainingen over geloofscommunicatie en vernieuwing van kerk- en parochiebladen. ''De Zalige Zalm past me als een jas, maar ik kan in mijn huidige functie veel betekenen voor mensen binnen en buiten de omroep, maar ik begeef me natuurlijk wel in een werkgebied waar altijd sprake is van spanning onder meer omdat de omroep nu eenmaal grotendeels afhankelijk is van politieke beslissingen.'' Laetitia werkt vier dagen in Hilversum, vrijdag is haar vaste dag in Deventer.

Belangrijke momenten

Volgens Laetitia is het belangrijk dat KRO - NCRV programma's maakt over belangrijke momenten in het leven zoals geboorte of dood, waarin levensvragen aan bod komen. ''Ik zie het ook als mijn taak ervoor te zorgen dat de christelijke identiteit van de programma's voldoende wordt gewaarborgd.''

KRO - NCRV kent radio- en televisieprogramma's met een rooms –katholieke inslag maar ook met een protestants christelijke. Voorbeelden van de eerste categorie zijn de Eucharistievieringen en Kruispunt, waarin met een journalistieke blik naar levensvragen wordt gekeken. Voorbeeld van protestants getinte programma's zijn Jacobine en Met hart en ziel. Laetitia is zelf rooms – katholiek en heeft theologie gestudeerd aan de Katholieke Universiteit Amsterdam.

''Op mijn afdeling zie je dat de verschillen tussen protestants en katholiek vervagen. Dit is ook een landelijke trend.'' Heeft ze inmiddels een lijstje met dingen die ze wil veranderen? ''Eén van mijn wensen is, dat de programma's meer impact krijgen in het land. Dat kan bijvoorbeeld door bijeenkomsten te organiseren rondom thema's uit bijvoorbeeld Kruispunt of Jacobine. Bijvoorbeeld over het ingewikkelde onderwerp 'voltooid leven'."

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden