Russisch-Orthodoxe klanken in de vastentijd

Deventer - De Lebuïnuskerk in Deventer staat zondag 22 maart in het teken van Russisch-Orthodoxe muziek voor de vastentijd. Het kamerkoor Oktoich onder leiding van Aliona Ovsiannikova zingt dan onder meer werken uit de 20e eeuw. Het concert begint om 15:30 uur en de toegangsprijs bedraagt € 12,50.

De vastentijd is in het orthodox kerkelijke jaar één van de rijkste periodes in spiritueel en muzikaal opzicht. Het kamerkoor Oktoich laat dit tijdens het concert in Deventer uitvoerig horen. Oude hymnes, pelgrimsliederen en Psalmen getoonzet door Russische componisten klinken in de lijdenstijd. Hoewel veelal in mineur getoonzet, klinkt er ook het verlangen naar de ontmoeting met het licht in door.

Bekende liturgische thema's zijn volop te vinden in deze liederen: Adam die het verloren paradijs beweent, de vader die zijn verloren zoon in zijn armen sluit, de ziel die aangespoord wordt te ontwaken, het bruidsvertrek dat ons uitnodigt om binnen te treden met een nieuw gewaad. Thema's die in de Russisch-Orthodoxe liturgieën klinken in deze tijd van het kerkelijk jaar en aanzetten tot nadenken en helpen de weg naar de Opstanding te doorlopen.

Kamerkoor Oktoich

Het in 1996 opgerichte koor legt zich toe op Russisch-orthodoxe kerkmuziek en behoort in Nederland tot de top van de amateurkoren. Het weet de echt Russische vloeiende lijnen prachtig te brengen in een mooie, warme à capella koorklank. Oktoich heeft op veel binnen- en buitenlandse podia gestaan, onder andere tijdens het Festival Oude Muziek (Utrecht, 2004), het Gergiev Festival (Rotterdam, 2004), Tanejev Festival (Londen, 2007), Grachtenfestival (Amsterdam, 2009) en het Oestvolskaja Festival (Amsterdam, 2011).

Dirigent Aliona Ovsiannikova

Aliona Ovsiannikova, geboren in Moskou en opgegroeid in Amsterdam, studeerde kerkmuziek aan de Theologische Academie in Leningrad (Sint-Petersburg) en was nabij die stad vervolgens ook werkzaam als dirigent. Naast Oktoich leidt zij sinds 1990 ook het koor van de Russisch-Orthodoxe kerk in Amsterdam.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden