Van jodenjager in Deventer tot hoofd van politie in Maassluis

Deventer - Eind februari verschijnt bij Stichting Regionaal Geschiedkundig Onderzoek (SRGO) een nieuw boek met als titel De nazificatie van Maassluis. Het boek, geschreven door Maarten van Buuren in samenwerking met onze stichting, schenkt aandacht aan het leven van politieagent en jodenjager Filip Caspers, geboren en getogen in Deventer.

Tevens laat dit boek een onthutsend beeld zien van de persoonlijke strijd om macht en invloed binnen het lokale bestuur en de lokale orde. In deze strijd speelde de Deventerse agent Caspers een belangrijke en kwalijke rol, zowel in Deventer als in Maassluis. De presentatie van dit boek maakt deel uit van de herdenking van 75 jaar bevrijding.

Tijdens de bezetting maakten politieagenten carrière die vóór de oorlog waren afgekeurd. Ze melden zich als lid van de Germaanse SS en verklaarden zich bereid om de vuile klusjes op te knappen die andere agenten weigerden uit te voeren, zoals het oppakken van Joden. De Duitsers maakten van hun diensten gebruik om de Nederlandse politie in Duitse pas te laten lopen.

Filip Caspers uit Deventer was zo'n foute politieagent in actieve dienst. In eigen persoon arresteerde hij een groot aantal Joden in Deventer en begeleidde hen persoonlijk naar de Sicherheitsdienst in Arnhem. Zijn acties als agent en jodenjager leidde tot de dood van een groot aantal (joodse) inwoners uit zijn geboortestad. Daarnaast beschrijft de auteur hoe Caspers als agent in het voorjaar van 1943 in Maassluis terecht kwam. Daar wist hij zich via zijn connecties op te werken van agent tot hoofd van de politie.

Van Buuren maakt inzichtelijk hoe agent Caspers de veranderde omstandigheden en spelregels binnen het politieapparaat tijdens de bezetting naar zijn hand wist te zetten. Hierdoor slaagde hij erin om voor zichzelf een positie te creëren die hem niet alleen tegen ontslag beschermde, maar waardoor hij tevens onmisbaar en ongrijpbaar werd binnen de politiemacht. Niemand durfde zich te verzetten tegen Filip Caspers uit angst voor zijn groeiende invloed en zijn nauwe relatie met de bezettende macht, in het bijzonder de Sicherheitsdienst.

Gedetailleerd, maar tegelijk boeiend, doet Van Buuren het gehele verhaal minutieus uit de doeken. Van Buuren gaat daarbij uitgebreid de gangen na van alle betrokken personen en brengt pijnlijk scherp in beeld welke ellende zij veroorzaakten in de levens van vele goede landgenoten.

De aanwezigheid van verschillende duistere personen binnen het Maassluise politiekorps leidde ertoe dat ook in Maassluis joden werden weggevoerd, onderduikers werden opgespoord en dat in hooglopende kwesties arrestaties werden verricht met dodelijke afloop, waaronder de overval op het Maassluise distributiekantoor op 10 april 1944.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden