Annabel en Lotte winnen voorleeswedstrijd in CODA

Apeldoorn - Annabel Rietveld (PCBO De Touwladder) en Lotte Stoltenborgh (KBS Sint Victor) hebben respectievelijk woensdag 5 en 12 februari de winst gepakt tijdens de 27e editie van de Apeldoornse finales van De Nationale Voorleeswedstrijd. Zij mogen zich een jaar lang Apeldoorns voorleeskampioen noemen.

Beide woensdagmiddagen was het een belevenis van jewelste in een volgepakt auditorium in CODA. Alle 21 leerlingen waren afkomstig uit groep 7 of 8 en zij sleepten op hun basisschool al de titel van schoolkampioen in de wacht. In twee spannende rondes, georganiseerd door CODA, namen zij het tegen elkaar op.
De deelnemers lazen om de beurt hun fragment van vijf minuten voor uit een zelfgekozen boek. Een deskundige jury lette onder andere op uitspraak, verstaanbaarheid, tempo en contact met het publiek dat overigens merkbaar genoot van alle fragmenten en hun favoriet en de andere deelnemers flink aanmoedigde. Traditiegetrouw werd tijdens het juryoverleg het mooiste spandoek beloond met de Apeldoornse Aanmoedigings Prijs (AAP). Deze prijs werd dit jaar gewonnen door de supporters van Guido (KBS De Zonnewende) en van Eva (PC Montessorischool Passe-Partout).

De jury had de taak om uit de voorleeskanjers een winnaar te kiezen. Vooral in de eerste finale lag het allemaal zeer dicht bij elkaar en had de jury het niet makkelijk. De winnaar werd Annabel van De Touwladder. Annabel las een fragment voor uit het boek Mijn broer is een superheld van David Salomons en scoorde daarmee het hoogst op alle onderdelen. “Je las voor in een erg fijn tempo en wist met je stem en je manier van voorlezen de juiste emotie over te brengen, precies goed voor het fragment. Waar het tempo iets hoger of lager moest, deed je dat ook”, aldus juryvoorzitter Kitty Nieuwenburg.

De tweede finale werd gewonnen door Lotte van de Sint Victor; zij las voor uit Griezelbeelden van Paul van Loon. De jury was unaniem en oud-winnaar Guusje Goudkuil reikte de medaille uit aan haar opvolger. Volgens jurylid Miriam Bruijstens wist Lotte de spanning in het fragment heel erg goed over te brengen op de luisteraars. “Je sleepte ons allemaal mee en we wilden weten wat er verder zou gebeuren.” Daarnaast was het fragment erg goed gekozen: door haar voorleestempo, het gebruik van stiltes en de manier van voorlezen kwam het heel goed uit de verf.

De jury bestond uit Gerrit Willem Termaat (docent Nederlands bij Sprengeloo), schrijver en dichter Miriam Bruijstens, oud-voorleeskampioenen Karlijn Stoltenborgh en Guusje Goudkuil en Kitty Nieuwenburg van CODA.
Annabel en Lotte vertegenwoordigen de gemeente Apeldoorn in de regionale voorleesfinale die op woensdag 11 maart in CODA gehouden wordt; de organisatie is in handen van de Bibliotheek Noord-Veluwe en CODA. Naast het ticket voor de volgende ronde, kregen de winnaars ook een boekenbon en een feestelijke bos bloemen.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden