Foto:

Kunstenlab programmeert beeldende kunst tijdens Kelderfest

Deventer -  Middeleeuwse kelders en souterrains; de binnenstad van Deventer kent veel verborgen parels met elk een eigen geschiedenis. Op 29 februari openen maar liefst 10 kelders hun luiken tijdens het hedendaags muziek & kunst festival Kelderfest. Kunstenaars Douwe Dijkstra en Mariska de Groot tonen, op uitnodiging van Kunstenlab, unieke werken die speciaal afgestemd zijn op de kelders. 

In de crypte van de Lebuïnuskerk toont Mariska de Groot: Lumisonic Rotera. Licht wordt geprojecteerd op draaiende wielen met geperforeerde grafische patronen. De veranderende licht frequenties worden opgepikt door lichtgevoelige sprekers en omgezet in geluid. De objecten in de ruimte worden fysiek gemanipuleerd. De constructivistische vormen van licht en geluid die geprojecteerd worden in de ruimte veranderen continu van compositie.

Mariska de Groot is geïntrigeerd door het fenomeen en de geschiedenis van optische geluid. Haar werk refereert vaak naar vroegere uitvindingen, waarmee ze multi-zintuiglijke en een bijna geestelijke, intuïtieve ervaring van licht, geluid en beweging in de ruimte opwekt.

In de oefenkelder van het Burgerweeshuis is de installatie ‘Démontable’ van beeldend kunstenaar en filmmaker Douwe Dijkstra te zien; Oorlog wordt gevoerd op de keukentafel terwijl een man koffiedrinkt. De wereld staat in brand. Helikopters versnipperen zijn krant, een drone schiet op een bord broccoli. Démontable is een speelse film over de absurde relatie tussen het dagelijks leven en wereldwijd nieuws.

Douwe Dijkstra maakt videowerk dat experimenteel van aard is en vaak de constructie van het beeld laat zien als onderdeel van het verhaal. Een terugkerend onderwerp in zijn werk is de manier waarop de maatschappij omgaat met het gebruik van media en media-perceptie. Zijn projecten variëren van korte films en documentaires tot video-installaties.

In de verschillende kelders zijn ook verrassende muzikale acts, archeologische vondsten, poëzie en theater te zien. Het is een uniek programma waarbij de bezoeker zelf de route kan bepalen en zo zijn eigen invulling kan geven aan de avond. En daarbij terecht komt op bijzondere plekken onder de grond. Zoals de duizend jaar oude crypte van de Lebuinuskerk, de kelders onder het Stadhuis, een privé kelder in de Noordenbergstraat of de kelder onder de Vrijmetselaarsloge. In de kelders spelen de meeste acts drie korte sets van 20 tot 30 minuten. Laat je dus verassen door experimentele kunst, weergaloze muzikale acts en door het culturele erfgoed van Deventer.

Programma Kelderfest

Met optredens en kunstwerken van Dawid Liftinger, Het Rudie Kartel, Minka, Nopp, iDIOTS, Schoppenheer, Douwe Dijkstra, Mariska de Groot, Wibo Kosters + Jeroen Diepenmaat en Vera Bon. Deze optredens zijn gratis te bezoeken.

Beving, Batkovic en Talma verzorgen optredens waarvoor je een ticket moet kopen.
Je kunt starten met een betaald optreden óf direct het gratis programma bezoeken.

Meer info over de kunstprogrammering kan je vinden op  www.kunstenlab.nl

Meer info over het festival kan je vinden op  www.kelderfest.nl Ook kan je hier je tickets bestellen.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden