Jaap Scholten in de Boekenweek op 15 maart

Deventer - Jaap Scholten is zondag 15 maart te gast bij de Vereniging Deventer Literair.

De lezing is in de Oude Mariakerk om 15.00 uur.

Jaap Frederic Scholten (Enschede 1963) is telg uit een textielfabrikanten familie van vaders zijde. Zijn moeder was afstammelinge van de familie Stork, machinebouwers. Tijdens de jeugd van Jaap Scholten ging de textielfabricage ten gronde. Scholten studeerde industriële vormgeving in Delft en grafische vormgeving in Rotterdam. 

In Boedapest studeerde hij sociale antropologie, waar hij zijn toekomstige vrouw ontmoette, telg uit een oud Hongaars geslacht. In 1990 debuteerde Scholten, tijdens zijn studie, met "Bavianehaar en chipolatapudding", waarna 6 romans en vele verhalenbundels volgden.

Scholten vestigde zich in Boedapest in 2003. Over het leven daar schreef hij enkele jaren columns in NRC, die gebundeld zijn in “Heer & Meester”. In 2010 verscheen "Kameraad Baron", over de teloorgang van de aristocratie in Transsylvanië. Voor dit boek ontving de schrijver de Libris Geschiedenis Prijs 2011. 

Zijn hoofdpersonen zijn meestal ik-figuren die hechten aan vrijheid en avontuur en worstelen met de tradities van hun vermogende en gesloten families.In november 2019 liep Scholten brandwonden op bij een benzine-explosie.

Het nieuwste boek "Suikerbastaard" zou al verschenen zijn, maar dat moment is nu uitgesteld tot mei 2020.Toch zal Jaap Scholten over dit boek komen vertellen. Het verhaal gaat over een romantische roadtrip, die zijn alter ego Frederik Spengler maakt van Stokkum naar Ethiopië.

Zondag 15 maart 2020 om 15.00 uur in de Oude Mariakerk. Leden gratis entree, introducés en bibliotheekleden €7,50, niet-leden €12,50

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden