Eric schippers: ,,De bomen die de provincie aanbiedt zijn inmiddels wel meer uit de kluiten gegroeid."
Eric schippers: ,,De bomen die de provincie aanbiedt zijn inmiddels wel meer uit de kluiten gegroeid." (Foto: )

Gratis bomen krikken leefomgeving op

Deventer - Groene Loper Deventer rolt een tapijt uit van 110 bomen bestemd voor inwoners van de stad. De bomen zijn gratis en mogen zowel openbaar als op particuliere grond gepoot worden, als ze maar voor eind maart de aarde in gaan.

Gerreke van den Bosch

Erik Schippers neemt de taak van coördinator op zich. ,,De bomen zijn een geschenk van de provincie Overijssel. Ze willen 1,1 miljoen bomen in de hele provincie planten. Er is keus uit een lijst met diverse bomen, waaronder ook fruitbomen."

De bomenactie is één van de activiteiten van de Groene Loper Deventer die groene initiatieven in de koekstad verbindt, inspireert en ondersteunt. Het doel is meer betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen en zorgzaam omgaan met de natuur. Provincie Overijssel ondersteunt Groene Lopers in de hele provincie.

Buurtinitiatieven

Schippers is opgeleid als sociaal agoog/opbouwwerker. ,,Dat komt mooi van pas in mijn functie bij de Groene Loper. De provincie wil met dit project mensen meer met de natuur in contact brengen. Het liefst rondom hun huis. Hoofdthema is ondersteuning van voornamelijk buurtinitiatieven die gericht zijn op verbetering van de groenvoorziening in de directe omgeving. De boom staat voor vergroening en duurzaamheid."

De bomen mogen op zowel openbaar als op particuliere grond, zolang ze maar zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte. ,,Mensen kunnen zelf een keuze maken uit de lijst. Wij zorgen er dan voor dat de bomen tegelijk geleverd worden op een centrale afhaalplek in Deventer. Nee, ze komen niet bij mij in de gang te staan. Daar zijn ze wel iets te groot voor", zegt Schippers met een lach.

Niet alleen particulieren maar ook bedrijven kunnen inschrijven. ,,En buurtgroepen. Als mensen in een straat individueel iets willen is dat lastig want een boom planten in de tuin neemt op den duur licht weg. Buurtinitiatieven daarentegen hebben de meeste kans van slagen omdat het door meerdere mensen ondersteund wordt. Daarbij brengt het verbroedering in de buurt. Ik heb inmiddels ookal aanmeldingen voor een groene strook voor een aantal huizen. Als dat gemeentegrond is, dan stuur ik de vragers door naar het Deventer Groenbedrijf. Zij doen het groenbeheer van de gemeente en zijn overal van op de hoogte."

De Groene Loper plant de bomen niet. ,,Er komt een instructievideo en daarbij nog een instructie bij het type boom want niet elke boom aardt in dezelfde grond. We vinden het belangrijk dat er zoveel mogelijk bomen komen. Ze geven verkoeling tijdens hete dagen, zuiveren de lucht en veranderen CO2 in zuurstof. Bovendien zorgen bomen voor biodiversiteit. Rondom een eik leven bijvoorbeeld al meer dan 200 verschillende soorten organismen.Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk bomen en planten in onze omgeving neer te zetten."

Info: Erik Schippers, 0619449707 en groeneloper@ulebelt.nl.

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden