,,Ik ben bang dat het terrein bebouwd wordt met huizen", zegt Wim over het terrein bij de Kuip.
,,Ik ben bang dat het terrein bebouwd wordt met huizen", zegt Wim over het terrein bij de Kuip. (Foto: )

Sobere Koningsdag in Colmschate: 'Jammer dat de tradities binnen de gemeenschap verdwijnen'

COLMSCHATE - ,,Dit jaar is er geen kleedjesmarkt meer op Koningsdag in Colmschate. We kunnen geen vrijwilligers meer vinden die dit willen organiseren. Tevens zijn de oplopende kosten niet meer op te brengen", zegt Wim Hoog Stoevenbeld (61) van Stichting Evenemententerrein.

Door Gerreke van den Bosch

Wim vindt het welletjes. ,,Vijf jaar geleden heb ik al aangegeven dat ik wilde stoppen. Ik begon als 21- jarige als vrijwilliger, dat is veertig jaar geleden. Er is veel veranderd in die periode. Vroeger werd je gevraagd voor een functie bij de Oranje Stichting. Er zaten afgevaardigden in uit de verschillende gebieden rondom Colmschate. Ik nam de organisatie van Koninginnedag en de kermis op me. We hadden toen een ploeg van rond de vijfendertig vrijwilligers. Twintig jaar geleden zijn we samen gegaan met het het Colmschate Openlucht festival, zo ontstond ook de naam COCOS: Colmschater Openlucht Festival en Colmschater Oranje Stichting. In de beide besturen zaten dezelfde mensen. Ik werd van vrijwilliger, bestuurslid en later voorzitter. Dat heb ik een jaar of twintig gedaan. Twee jaar geleden ben ik gestopt. Toen heb ik toch nog een keer met vrijwilliger Marco en mijn vriendin Lisette de Koningsdag georganiseerd omdat er niemand anders was die het wilde doen."

COCOS bestond uit Koningsdag en Colmpop. Volgens Wim zit in de werkgroep Colmpop vijfentwintig man. ,,De kermis bestaat al tien jaar niet meer in Colmschate, wegens gebrek aan belangstelling. Mensen willen geen oud-Hollandse spelen meer. Dan moet je attracties gaan inhuren die geld kosten en als het dan slecht weer wordt kun je het helemaal niet lijden."

Op 27 april wordt het evenemententerrein afgesloten met een bordje verboden toegang. ,,Vorig jaar zijn mensen zelf op het terrein gaan zitten. Dat is op eigen risico. Ik heb de scouting al gemeld dat het niet doorgaat. Jammer. Weer een traditie die verloren gaat. Op zich is het niet zoveel werk. Je regelt de subsidie, een springkussen, stroom, elektra en water en vergunning voor het terrein. De avond voor Koningsdag lijn je de plekken uit. Vervolgens ben je op de dag zelf van 7 tot 3 uur aanwezig op het terrein. Daarna moet je naar de stort om de rotzooi af te voeren. Ik ben nu eenenzestig en vind het intensief worden en ik vraag me af waar ik het voor doe als niemand helpt. Als er mensen zijn die het dit jaar willen organiseren, kunnen ze zich bij mij aanmelden. Ik wil desnoods ook wel ondersteuning bieden maar ik neem niet meer het voortouw."

Wim zit nog in de Stichting Evenemententerrein. ,,Die heeft het ook moeilijk. Eerder hadden we de Cliniclowns en het circus op ons terrein. Dat is weggevallen. Alleen Colmpop is er nog. Ik ben bang dat straks ons evenemententerrein ook verloren gaat en dat de gemeente het gaat gebruiken voor nieuwbouw. Ik vind het jammer van Colmschate. Ik zie de tradities binnen de gemeenschap verdwijnen. Ook de toneelvereniging is opgedoekt."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden