,,Er móet iets gebeuren op het Vogeleiland", vinden Riet (links) en Sanneke. ,,Er zijn hier zoveel mooie dingen." (Foto: Judith Bosch)
,,Er móet iets gebeuren op het Vogeleiland", vinden Riet (links) en Sanneke. ,,Er zijn hier zoveel mooie dingen." (Foto: Judith Bosch) (Foto: )

Vogeleiland: écht even helemaal weg! 'Mooi dat er een vogel uit het ei komt en er weer kuikentjes zijn'

Deventer - ,,Vanaf mijn eerste bezoek vind ik het Vogeleiland een geweldige plek om te zijn”, glundert vrijwilligster Riet. ,,Je bent hier gewoon helemaal buiten, zeg maar. Het is een klein gebiedje, maar je bent écht even helemaal weg. Een ontzettend mooie omgeving, waar ik in alle rust mijn werk voor de dieren kan doen. Het Vogeleiland is op die momenten mijn wereld. Alle zorgen, als ik die had, zijn daar gelijk vergeten.”

Door Rudy Brouwer

,,Een mooie groene plek in de binnenstad, vlakbij waar veel mensen dicht op elkaar wonen”, vult Sanneke, bestuurslid van de Stichting Vogeleiland, aan. ,,En altijd gratis toegankelijk geweest voor mensen die misschien niet de mogelijkheid hebben om naar een park of dierentuin te gaan. Dat vrij toegankelijke én dat samenkomen van mensen op een plek die voor Deventer, ook in het verleden, van groot belang is geweest, dát vind ik heel mooi.”

Donaties

Maar voor de stichting staat het dierenwelzijn voorop. ,,Als we voor 1 juli a.s. constateren dat we de begroting niet rond gaan krijgen, trekken we de stekker eruit en zullen we de vogels herplaatsen”, klinkt Sanneke beslist. ,,Er móet namelijk financiële borging zijn voor de verzorging van onze dieren, zo’n 10.000 euro per jaar. We zijn afhankelijk van donaties en incidentele subsidies. De situatie is nijpend, omdat we geen geld meer krijgen van de gemeente.“

Riet slaat even haar ogen neer. ,,Ik hoop dat we door kunnen... Het zou me erg aan mijn hart gaan als ik weg zou moeten. Als ik klaar ben met de verzorging en het is lekker weer, dan heb ik vaak een beetje moeite om naar huis te gaan. Omdat het zó fijn is hier. Er is niets mooier dan voor dieren te zorgen. Het is ook belangrijk hè, dat kinderen hier kunnen blijven komen met hun ouders. Dan zie ze eens een pauw. En een parelhoender. Waar zie je nou tegenwoordig nog een pauw? Dat zijn toch fantastische dingen voor kinderen?”

Herinneringen

Volgens Sanneke moet er weer meer doorloop komen over het Vogeleiland. ,,Zodat het niet meer een plek is die een beetje vergeten wordt en waar duistere dingen gebeuren. Je ging altijd naar het Vogeleiland om even iets anders mee te maken of te zien. Op één van de leukste uitkijkplaatsen van de stad. Er bestaan nog veel Deventenaren die wél goede herinneringen hebben en waarvan we weten dat zij andere mensen meebrengen om samen mooie herinneringen te maken.”

Vogelhuisjes

Van geld van het Prins Bernhard Cultuurfonds laat de stichting vogelhuisjes maken. ,,Bedrijven en ook particulieren kunnen er voor 50 euro eentje kopen”, legt Sanneke de sponsoractie uit. ,,Dan hangen wij dat nestkastje, als bestrijding van de eikenprocessierups, op in onze historische bomen én krijgen mensen er zelf ook één voor thuis." Want er móet iets gebeuren, vindt ook Riet. ,,Er zijn hier zoveel mooie dingen: dat er een vogel uit het ei komt en dat er weer kuikentjes zijn.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden