Deva Baan van zeven maakt haar rekenwerk gewoon in het schrift dat ze op school gebruiken. (foto Marieke Baan)
Deva Baan van zeven maakt haar rekenwerk gewoon in het schrift dat ze op school gebruiken. (foto Marieke Baan) (Foto: )

Breuken leren uit kookboek. 'Ik geniet enorm van de tijd die we nu extra samen hebben'

Deventer - Thuis aan je schoolwerk, hoe is dat nou? Tess van Dalen uit groep 8 van Kindcentrum Rivierenwijk was al wel bekend met leren via ICT. Om 9 uur komt haar meester nu online via een Microsoft Teams vergadering. Naast het schoolwerk doen ze een gymchallenge zoals een handstand of een wc-rol hooghouden. Ook mogen ze filmpjes insturen waarin ze prentenboeken voorlezen voor de kleuters.

Door Jannah Wijffels

Haar zus Britt zit in 4 havo op het Vlier. Moeder Bianca: ‘Alles moest daar nog opgezet worden.’ Het was voor de ouders even schakelen om ze allebei een fatsoenlijke werkplek te bieden. Er loopt namelijk ook nog een dreumes rond van bijna twee. Moeder Saskia op de Weegh had er meteen zin in. Ze vroeg haar kinderen meteen wat ze wilden leren nu de Montessori Sterrenschool gesloten is. ‘Breuken’ zei de oudste uit groep 4 meteen. Daarnaast wilde hij de chocoladetaart bakken uit zijn kookboek. Dat werd dus breuken leren met het snijden van een zelfgebakken taart. Ze maakten een 'breukendoosje' met kaartjes met 'taarten' en geschreven breuken. Saskia: ’Ik geniet enorm van de tijd die we nu extra samen hebben en ik zie meer van hoe mijn kind leert’. Haar eigen werk staat even op een lager pitje. Hoewel: ze werkt aan een boek over het begeleiden van de puurheid van kinderen en doet dat nu volop in de praktijk.Saskia: ,,Vraag je kinderen wat zij willen leren en voeg daar iets van jezelf aan toe, zo maak je er samen een leerzame en leuke tijd van. Al die schooltaken zijn belangrijk natuurlijk, maar het welzijn en het verwerken van wat we met elkaar meemaken is vele malen belangrijker."

Hoe gaat de Vrije School om met online lesgeven? Shima (9) en Deva (7) Baan: ,,Om de beurt haalden de ouders voor elk kind een huiswerkpakket op. Rekenboek, dicteeschrift, tekenboek, bijna alles uit de laatjes ging mee. Elke ochtend zitten we het huiswerk te doen dat juf in de appgroep heeft gezet. Het dictee werd gemaakt via een filmpje. Daarna lekker naar het park om te steppen."

Tara Helmers uit 3 Mavo van het Etty Hillesumlyceum heeft wat meer tijd nodig om te wennen. ,,Via vier kanalen wordt het huiswerk aangeleverd, gemaakt en weer ingeleverd: twee apps, ‘Its Learning’ en schoolmail. We gebruikten ze al, maar nu echt voor alle vakken. Het kostte me een paar uur om uit te vogelen hoe alles werkt, maar nu gaat het goed."

Meer berichten