Via een livestream op Facebook zingt Petra Overeem 'op afstand' en virusvrij samen met tientallen zangliefhebbers (foto: Judith Bosch)
Via een livestream op Facebook zingt Petra Overeem 'op afstand' en virusvrij samen met tientallen zangliefhebbers (foto: Judith Bosch) (Foto: Picasa)

Sámen virusvrij zingen in online koor

Deventer - ,,Het is mijn passie om mensen blij te maken”, zegt Petra Overeem. ,,En ik hou van muziek maken. Mijn maandelijkse inloopkoor All for Joy in het voormalige St. Jozef Verpleeghuis is erop gericht om ontspannen en plezierig samen te zingen. Dat geeft vreugde. Dat ‘sámen’ kan niet meer door de beperkingen van het coronavirus. Ik mis dat heel erg. Gelukkig kunnen we wel samen virusvrij zingen in mijn online koor.”

Door Rudy Brouwer

,,Ik werd blij toen ik ontdekte dat dit kan”, zegt de 48-jarige koorleidster, die werd geboren in Terwolde en na haar twintigste tien jaren in Deventer woonde. ,,Ik zag op internet filmpjes van het gezang vanaf balkons in Italië. Prachtig! Juist in deze onzekere tijden is dát waaraan we behoefte hebben. Dat lukt alleen niet als je honderd kilometer bij elkaar vandaan woont. Maar ik dacht: wat zou het heerlijk zijn als we ook hier samen kunnen blijven zingen. Je wordt echt gezonder van zingen; het geeft zóveel energie! ”

Vertraging

Daarom is Petra gaan zoeken naar mogelijkheden om, op veilige afstand, meerstemmig te kunnen blijven zingen. ,,Helaas gaat dat niet via internet”, moest ze aanvankelijk vaststellen. ,,Ik heb verschillende manieren geprobeerd, maar in alle gevallen heb je een vertraging in het geluid. En, haha, dan wordt het erg lastig om synchroon te zingen. Daarom ben ik op iets anders uitgekomen, namelijk: thuis meezingen met een livestream op Facebook. Ook als je hiervan geen lid bent kun je er live naar kijken én actief meedoen!”

Daarbij ligt de muzikale lat, vanuit haar woonkamer, volgens Petra niet op een heel hoog niveau. ,,Maar wel op een heel wárm niveau. Er is pianobegeleiding en ik zing liedjes die gemakkelijk twee- of driestemmig uit te voeren zijn en die je al heel snel fijn meezingt. En dat is eigenlijk ook wel het hoofddoel: plezierig en vreugdevol met elkaar zingen! Ik heb vanuit mijn korennetwerk genoeg mensen die willen meedoen, dus dat zal niet het punt zijn. Desnoods doe ik het straks in m’n eentje, als we helemaal niet meer de deur uit mogen. Alleen wordt het dan wat minder bewegelijk.”

Op haar Facebookpagina ‘Vrijuitzingen’ organiseert Petra Overeem op woensdag 1 april en vrijdag 3 april a.s. (van 20.00 uur tot 21.30 uur) via een livestream een online samenzang. ,,Je hebt er niets voor nodig, alleen je stem en een computer of smartphone”, lacht de voormalige inwoonster van Deventer. ,,Ik maak, begeleid door een pianist, een live-video van liedjes die ik samen met vijf koorleden zing. Dat kun je zien en horen en zelf kun je natuurlijk thuis ook gezellig met ons meezingen en ons berichtjes sturen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden