Gerard Andrée: ,,Dit gaat de hele maatschappij aan. We moeten met zijn allen solidair zijn: één Nederland zijn. "
Gerard Andrée: ,,Dit gaat de hele maatschappij aan. We moeten met zijn allen solidair zijn: één Nederland zijn. " (Foto: )

Deventer is spookstad aan het worden. 'We zijn in oorlog met onzichtbare vijand'

Deventer - Veel verder dan de opening vrijdagavond 13 maart kwam het nieuwe restaurant Bird by Tobbe van de familie Andrée niet. Gerard Andrée (69) moest eerder die week in verband met corona zijn skivakantie afbreken en zondag 22 maart moesten de Alm en Bird binnen een half uur sluiten.

door Gerreke van den Bosch

,,We zagen het eigenlijk al een een beetje aankomen toen in Tirol alles stil werd gelegd. We hebben halsoverkop onze tassen gepakt om te voorkomen dat we in het verkeer vast zouden komen te zitten. We hebben gelukkig nog wel een paar dagen kunnen skiën. Toen we thuiskwamen en hoorden wat hier speelde hebben we gelijk ons plan getrokken. We zijn in oorlog met een onzichtbare vijand."


De opening van het nieuwe restaurant aan de Welle ging gewoon door. ,,Dat was allemaal al ver van tevoren geregeld. Dat kun je niet zomaar afblazen. We wilden goed van start gaan en hadden daarom een vacumeermachine aangeschaft. Daar konden we direct handig gebruik van maken. Wat we konden bewaren hebben we ingevroren. We gaan niet uit van drie weken sluiting maar van vier."

Er staat over een aantal maanden een verbouwing van de Alm op het programma. ,,Ik denk dat we dit naar voren trekken. Het zal wel lastig worden om een aannemer te vinden, want dit hebben hun klussen allemaal al vastliggen."

Gerard is niet erg te spreken over een aantal collega's. ,,Die hebben het voor anderen verpest door meer mensen binnen te laten dan de afspraak was. En dan natuurlijk de intocht van de Belgen, dat heeft ook niet geholpen. Voor ons was het heel vervelend dat we binnen een half uur de tent op slot moesten doen, terwijl mensen nog aan het hoofdgerecht zaten. Dat terwijl andere zaken, zoals de sluiting van de scholen op de lange baan werd geschoven."

Veel kleinere ondernemers hebben de gemeente gevraagd om uitstel van betaling van de gemeentelijke heffingen. Het college van b&w wil graag tegemoet komen aan die ondernemers. Volgens de ervaren horecaondernemer kan het ondanks de goede bedoelingen van de overheid toch leiden tot faillissementen. ,,Er wordt veel beloofd, veel gezegd, maar ik moet zien of het in de praktijk ook zo uitpakt. We hopen dat huisbazen coulance bieden aan de ondernemers die van hen huren. Het personeel kan wel tijdelijk in de WW. Er is veel onderlinge communicatie via de mail en de app. Binnenstadmanager Peter Brouwer is de lokale contactpersoon voor de bedrijven in Deventer. Horeaca Nederland coördineert het landelijk. Deventer is een spookstad aan het worden. De oproep die ik doe is: 'support your locals'."

Gerard Andrée is als ondernemer door de wol geverfd als het 'rampen' betreft. ,,Ik heb vier watersnoden meegemaakt met mijn bedrijf aan de Welle. Ik weet wel hoe dat werkt met officiële instanties en het invullen van papieren. Alhoewel ik moet zeggen dat een ramp van deze omvang ongekend is."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden