Ook de horeca ligt plat. Deze foto  van opgestapelde terrasstoelen-n en tafels is genomen op de Brink. (foto Gert Perdon)
Ook de horeca ligt plat. Deze foto van opgestapelde terrasstoelen-n en tafels is genomen op de Brink. (foto Gert Perdon) (Foto: Gert Perdon)

Coronacrisis: skypen, mailen, bellen...

Deventer - Winkels, scholen, kerken, sportclubs, allemaal hebben ze te maken met de gevolgen van het coronavirus. Niemand weet hoe lang de maatregelen van de overheid gaan duren, maar iedereen hoopt dat het allemaal snel over is….

Door Leo Polhuys

Renate de Jong is directeur van Evangelisch Kindcentrum De Olijfboom. Vorige week maandag en dinsdag zijn daar leerkrachten begonnen met het inregelen van het thuiswerken van de kinderen.

Renate: ‘’Gelukkig zijn er veel aanbieders die online veel materiaal beschikbaar stellen. Woensdag konden de ouders het werk ophalen.We hebben ervoor gekozen om de kinderen ook werkboeken en schriften mee te geven zodat ze niet te veel schermtijd krijgen. Zelf schrijven is belangrijk voor het opnemen en verwerken van de leerstof en motoriek. Ouders hebben ook niet altijd (voldoende) apparaten in huis. Daarom hebben we de kinderen uit groep 7 en 8 hun chromebook van school meegegeven en in de lagere groepen als dit voor ouders noodzakelijk was. De eerste dag schrokken sommige ouders van alle mails en het vele werk. Ze hebben thuis zelf ook eigen werk en zijn druk met kinderen, maar later was iedereen goed gewend en werd er serieus gewerkt. Op De Olijfboom is noodopvang geregeld waarvan gemiddeld vier tot zes kinderen gebruik maken. Ook beleidsstukken en schoolzaken gaan we nu via mail en gedeelde documenten regelen.

Skype

Zorggorganisatie Dagelijks Leven biedt vanuit het Venenhuis zorg aan mensen met dementie. Directeur zorg Jongstra: ’’Wij hebben familieleden gevraagd niet op bezoek te komen, behalve uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld wanneer iemand in de laatste levensfase verkeert. In zo’n geval zou er eventueel een wandeling met een bewoner gemaakt kunnen worden.‘’ Dagelijks Leven probeert het contact met familie toch te behouden door de inzet van moderne communicatiemiddelen zoals skype .’’

Christiaan van den Nieuwenhuizen van het Leger des Heils vertelt dat alle activiteiten van het kerkgenootschap zijn geannuleerd. ‘’We hebben veel groente en fruit van de horeca en een kinderdagverblijf gekregen. Hiervan hebben we met enkele mensen zestig pakketten gemaakt en verspreid.’’ Volgens Van den Nieuwenhuizen hebben de gemeenteleden veel begrip voor de maatregelen maar hebben ze veel behoefte om op andere manieren dan gebruikelijk dingen met elkaar te delen zoals via internet/telefoon.’’ Monique Radius van AMI Kappers vertelt dat de vestigingen van AMI waren aanvankelijk gesloten waren, maar later toch weer open gingen omdat de overheid dat toestond.. ''We werken alleen op afspraak. Zo kunnen we extra drukte voorkomen en ook voorkomen dat klanten binnen dicht op elkaar zitten te wachten.''

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden