Gérard en Marije maakten een coronaproofvoorstelling.  Eind van deze week staat TAMTAM met haar rijdende voorstelling 'The Tube' in de Deventer binnenstad.
Gérard en Marije maakten een coronaproofvoorstelling. Eind van deze week staat TAMTAM met haar rijdende voorstelling 'The Tube' in de Deventer binnenstad. (Foto: )

TAMTAM brengt theater in een buis: 'We moeten momenteel zo min mogelijk publiek trekken'

Deventer - Eind van deze week staat TAMTAM met haar rijdende voorstelling 'The Tube' in de Deventer binnenstad.

Door Gerreke van den Bosch

Theatermakers Gérard Schiphorst (1955) en Marije van der Sande (1956) willen in de 2.60 meter lange buis met een doorsnede van 25 centimeter beeldend theater brengen. ,,Het is een miniatuurtheatertje compleet met licht en geluid waarin we tekstloze visuele scenes tonen van gemiddeld twee minuten. Aan de andere kant zit de bezoeker op een kruk en kijkt door de buis naar de scene. We hebben vijf verschillende scenes. Het focust op beeld en geluid. Je wordt als het ware de voorstelling ingezogen", vertelt het tweetal.


Het theater van TAMTAM is beeldend zonder tekst. ,,We bestaan al veertig jaar. In die tijd hebben we allerlei alternatieve manieren bedacht om beeldend theater te laten zien. Inventiviteit en originaliteit zijn woorden die veelvuldig in recensies terugkomen. Door de situatie rondom het coronavirus begonnen de grijze cellen bij ons ook te werken. Zo kwamen wij op 'The Tube'. Het geeft ons iets te doen want we liggen sinds de lockdown ook helemaal stil. Onze optredens in theaters en op festivals in binnen- en buitenland zijn allemaal afgelast", vertelt Gérard. In de vier decennia dat de Deventenaren spelen hebben ze een naam opgebouwd in het buitenland. ,,We zijn klassiekers in ons genre. We zijn eigenlijk voortgekomen uit het poppenspel. Als kunstenaars zijn we altijd in ontwikkeling. Je leert steeds bij, anders wordt het een kunstje', zegt Marije over haar vak. De twee veelzijdige kunstenaars zijn niet niet alleen actief in het theater, maar ook in beeldende kunst, video, muziek en (jeugd)literatuur."

In hun werkplaats op het industrieterrein heeft TAMTAM de beschikking over talloze voorwerpen. Deze uitgebreide collectie objecten is de inspiratiebron geworden voor TAMTAM's unieke vorm van theater.


De buis kreeg Gérard van de buurman die een installatiebedrijf heeft. ,,Het kwam mooi van pas want ik was al aan het brainstormen over een project dat 'corona proof' moest zijn. Ik heb ook gedacht aan voorstellingen on line maar ik heb het gevoel dat het dat niet is. Het is een heel andere timing. Ook de sfeer haalt het niet bij een live voorstelling. In een zaal kun je gerust een minuut stil zijn, met een on line wordt dat wel lastig. Ik mis ook de uitwisseling die er wél is als we op een podium staan."


Het had weinig gescheeld of Gérard en Marije hadden hun quarantaine in Zwitserland moeten doorbrengen. ,,Toen de pleuris uitbrak in Noord Italië zijn we hals over kop teruggereden. Het was op het nippertje, als we een uur later aan de grens met Duitsland waren aangekomen, hadden we vast gezeten in Zwitserland. Vervolgens hebben we hier drie weken in afzondering gezeten. We zagen de ene voorstelling na de andere omvallen. We zouden naar Spanje en Portugal gaan. Dat ging dus niet door. Normaal gesproken zijn wij veel op pad. Niet alleen in Europa maar ook daarbuiten, naar China bijvoorbeeld. In Europa reizen we met de bus maar als we moeten vliegen nemen we onze 'vliegbare voorstelling' mee."


De laatste constructie 'The Tube' is makkelijk te verplaatsen. ,,We rijden ermee door de stad. Het is op accu gemaakt dus we kunnen overal spelen. We hebben twee rode lopers en stoelen. De lopers zijn onderverdeeld in 1,5 meter, als je moet wachten kun je ondertussen ook contactloos pinnen. We proberen het niet al te leuk te maken want dan komen er teveel mensen op af. Het is zo in strijd met wat we normaal doen. Nu wil je zo weinig mogelijk mensen hebben, dat is echt heel raar."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden